Fullinvesterade – dags för produkten MFF att leverera

Malmö FF har nu släppt sitt boklsut för 2009. En mycket snabb okulär besiktning säger att klubben nu är fullinvesterad och där man nu behöver prestera på planen.

Första året med nya arenan gav nya intäktskällor. Match-day-revenues upp 18 miljoner till 37m och sponsor/reklam upp 12m till 61m. Den stora nyttan med en ny arena är naturligtvis paketeringen av erbjudanden där man kan prissätta sköna premier i loger samt klubbstolar där man även slänger in en matbit.

Men inga intäkter är gratis. Kostnaderna upp med ca 60 miljoner där finansieringskostnaderna samt arenadriften naturligtvis drivit kostnadssidan.

Klubben är nu hyfsat fullinvesterade där man förutom arenan, under 2009 investerat 27 miljoner i transfersummor (aktiverat som immateriell tillgång på balansräkningen) samt en okänd summa i sign-on-fees (kostnadsfört i sin helhet) och där lönekostnaderna steg från 56miljoner till 70m.

Det gäller således för produkten fotboll att börja leverera. Vi kan förvänta oss en större volatilitetet i klubbens framtida resultat där sportsliga framgångar, tack vare nya arenan, har en högre uppsida än tidigare men där den finansiella risken ökat. I den mycket hårt konkurrensutsatta allsvenskan är man ju även exponerad mot en hög affärsrisk.

Återkommer förhoppningsvis under helgen när jag hunnit läsa rapporten mer noga.

6 reaktioner till “Fullinvesterade – dags för produkten MFF att leverera

 1. Ett tips är att du förklarar lite mer kring alla de olika begrepp som du använder och även förklarar i flera led kring dessa eftersom det ibland är svårt att följa dina resonemang. Begrepp som affärsrisk etc. Din blogg hade isåfall även blivit ett pedagogiskt verktyg där man lär sig mycket mer. Nu lät detta kanske negativt men så ska du inte tolka det.

  Gilla

 2. För en hel del av oss är faktiskt just det faktum att sidan håller den nivå som den gör just anledningen att ta del av den. Det är ju inte helt ovanligt med ekonomer som är intresserade av fotboll.

  Jag är mer än nöjd med sidan så som den är. Det är en av de få som jag verkligen lusläser!

  Gilla

 3. Frågan är väl vem som Chriz skriver för? Sig själv, pöbeln eller andra ekonomer.

  För mig är nivån ibland för hög men det gör ju också att jag lär mig av den och värderar bloggen så högt. Han använder svåra ord som jag inte förstår, alltså kan jag lita på det hand skriver. Roande hur godtrogen och lat man kan vara ibland.

  Gilla

 4. Även för min del är sidans behållning just det faktum att den analyserar fotboll ur en ekonoms synvinkel. Då slipper jag gärna Ekwall-språket.

  Korslänkarna gör ju att även noviser till stor del kan förstå grundtankarna i de ekonomiska teorierna.

  Tack för en bra sida!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s