Transfersagan om Francesc Fàbregas

En kul liten historia är den om Fàbregas vara eller inte vara i Arsenal. Arsenal ser ut att värdera Cecs till £30miljoner. Det är nämligen det belopp som man är sägs vara beredd att erbjuda spelaren för ett flerårskontrakt. Värderingen är baserad på den förväntade prestationen och de förväntade kassaflödena som spelaren kommer att bidra till hos Arsenal.

Samtidigt är Barcelona som bekant intresserade av Fàbregas tjänster. För att en affär ska vara möjlig måste dock vissa villkor uppfyllas. Barcelona måste erbjuda spelaren mer än de £30 miljoner som Arsenal erbjuder samtidigt som man måste erbjuda Arsenal mer än de £30 miljoner i transfer fee som klubben värderar spelaren till. Arsenal vill naturligtvis ha en riskpremie eftersom det uppstår ett rekryteringsbehov. Cecs prestation i Arsenal är välscoutad men ”ersättarens” förväntade prestation i klubben exponeras mot en rekryteringsrisk. Denna risk kommer Arsenal vilja att prissätta.

Barcelona måste därför vara beredda att investera upp mot £100 miljoner (€115m) i Francesc Fàbregas inkluderandes både transfer fee samt det personliga kontraktet.

Kan man räkna hem det? Kanske…
Barcelona omsatte säsongen 2008/09, EUR 385 miljoner vilket är 45% mer än vad Arsenal gjorde under samma säsong. (omräknat till EUR där Arsenal dessutom lidit av pundets försvagning) Och tillväxten fortsätter under pågående säsong.

Barcelonas affärsrisk är i det närmaste minimal. Den är betydligt lägre än Arsenals dito. Det finns knappt någon som helst konkurrens i toppen av den Spanska ligan. Antingen kommer man på första plats eller andra. Klubben kan därför kosta på sig den finansiella risk som ett sådant kontrakt trots allt innebär.

6 reaktioner till “Transfersagan om Francesc Fàbregas

 1. ”£1 miljard (€1.15miljard)” ska väl vara ”£100 miljoner (€115miljoner)”, dvs i runda slängar 1 miljard svenska kronor?

  Gilla

 2. ”Barcelona måste erbjuda spelaren mer än de £30 miljoner”

  Tycker detta inlägg blir lite för inriktad på ekonomi och matte – allt går inte att räkna ut i fotbollsvärlden.

  Cesc känslor är den största individuella påverkan på priset.

  Gilla

 3. Jag tror nog att Fabregas agent skiter i klubbkänslor eftersom alla vet att Barcelona har råd… 😉

  Däremot lär ju Barcelona bli av med Henrys lönekostnad, samt eventuellt få lite deg för honom. Jag tror nämligen inte att de gör en sådan investering utan att skicka ut en annan kostnad. Och Messi kommer de inte att släppa…

  /Flugan på väggen

  Gilla

 4. Även fast ”Barca” har råd tror jag nog det har tillräckligt proffsiga anställda för att inte betala mer än vad som krävs. Det är ju inte så att agenten ska förhandla med några amatörer.

  Gilla

 5. Bra analys…

  Lizner: det mesta räknas ut i fotboll, Beckham till Real, Beckham till LA Galaxy… allting finns det ett pris på, allt annat säger bara ideologisten (då säger jag kom ner på jorden, välkommen till verkligheten). Tror du att Real bara slantar upp 80£ ur bakfickan för CR9? Nej nej nej det finns en väl utarbetad plan och finansieringskalkyl för i princip alla transfers, sedan är det självklart att ju större summor och ju högre du kommer i näringskedjan desto mer avancerad blir den.

  Sedan kan vissa betinga ett högre marknadsvärde kontra ”ordinär” talang värde.
  Intressant och se vad Cesc i så fall skulle kosta i en ren transfer avgift… Tror mycket att det idag den större delen av transfersummorna är exponerade mot ”marknadsföring” dvs tilldragningskraften och inte de rena fotbollskunskaperna.

  Som exempel skulle jag vill lägga in Zlatan som förvisso är högkvalitativ talang, och beprövad på högsta nivå men som betingar ett enormt marknadsföringsvärde (se senaste rapporterna om hans lön) jämfört med Etoo som fotbollsmässigt inte är så mycket sämre!
  Vore roligt att se en sådan kalkyl på en spelare som är lika bra talangmässigt fast har sämre image…

  Där tror jag att Cesc ligger bak den övriga topp spelarna och det är också därför jag tror att det finns en drös spelare som är övervärderade av sina klubbar för att de inte tittar på helheten utan bara på den talangmässiga biten. Sedan är en spelare som ensam bygger upp laget mer värderad en än spelare som är en av 4 i en startelva.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s