Reverser

På Malmö FF balansräkning per 31/12-2009 kan vi utläsa att man har utestående fordringar på 29 miljoner kronor hos andra klubbar avseende spelartransfers. För att förtydliga, spelarförsäjningarna är bokförda som intäkter på 2009 års resultaträkning men pengarna har ännu inte landat i kassan.

Det behöver inte alls vara några som helst konstigheter. Vi har tidigare uppmärksammat finansieringen klubbarna emellan i fallet Roma vs Liverpool och strukturen avseende kontraktet Alberto Aquilani. Av de i transfersumman fasta £18 miljonerna betalades endast 5 upfront. Resten delades upp i ytterligare tre mindre betalningar under 2 års tid.

Det jag är lite nyfiken på är hur många reverser det finns där ute och hur pass mycket ligger klubbarna efter med sina betalningar efter att aktiviteten på transfermarknaden och därmed omsättningen på pengar varit extremt låg denna vinter. Vilka säkerheter tar klubbar från sina motparter i samband med spelaraffärer? Tar man överhuvudtaget hänsyn till counterparty risk? Antar man att det finns en implicit garanti som till exempel i fallet Dubai? Och kommer kreditförluster och eventuella uppgörelser klubbar emellan vara nästa media-fluga hos sportredaktionerna?

6 reaktioner till “Reverser

 1. Chriz/OH, det är inte första eller sista gången vi kommer fråga oss vilka det är som sköter klubbarna… Är det ett prestige jobb? Nej
  Är det bra betalt? Nej
  Är man i en position där man kan ta över marknadsandelar utanför Sverige? Nej

  Vem kollar på Allsvenskan på grund av den höga kvalitén? Ingen, det är rent emotionellt och totalt irrationellt att slå på tv:n och kolla på fotboll på leråker…

  Att sedan tro att klubbarna som lever i någon form av storhetsvansinne eller vad man ska kalla det som är totalt värdelöst skötta ingen fokuserar på det som ska fokuseras på… vissa tjatar om höst-vår, andra tjatar om att mer pengar i ett tv-avtal med likadan fördelningsnyckel så är vi ikapp Danmark.

  Visst fan är allsvenskan kass på alla vis, men likt förbaskat sitter jag ändå och glor ut och in på alla Gnagets matcher när väl säsongen börjar…

  P.S kom just på varför: PL och La Liga brukar vara avgjorda 🙂

  Gilla

 2. Senaste:
  Jag förstår att du känner så som gnagare. Men jag som håller på ett lag som för inte alltför längesedan var ett av dom främsta i europa vill tillbaka.

  Har man aldrig fått känna sötman så vet man inte vad man saknar.

  /Glenn

  Gilla

 3. Är det inte så att största delen av dessa 29 miljoner inte rör själva övergångarna utan är utbildningsbidraget från när Zlatan gick till Barca ?

  Gilla

 4. Kan vara så att en del är Zlatanpengar från Barca men senast hörde jag att till och med lite av pengarna från Afonso's övergång inte var betalda. Dock enligt plan. //Mattias

  Gilla

 5. Glenn kom ner på jorden…

  Alla större transfers, i förhållande till klubbstorlek/transfersumm har någon typ av uppskjutande de eller månads avbetalning. Man skulle kunna säga att man lånar från klubben man köper av istället för att gå till banken (brukar generera en högre transfersummma som någon slags typ av ränta.) Och på samma sätt här så ”lånar” man för framtida intäkter… tv-avtal o.s.v…

  Precis som Mattias säger låter det rationellt att Afonso pengarna kommer lite då och då med tanke på att de var en ganska stor affär för middlesborugh när de köpte Alves.

  Rotz på väggen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s