Champions League – Play Off

Veckans bomb måste väl ändå vara den engelska förslaget om att lag 4-7 ska göra upp om den sista kvalplatsen till Champions League. Den kollektiva reaktionen från ligans supportrar samt tidningar verkar vara positiv. Det borde den inte vara. I alla fall inte i tider där det är politiskt korrekt att dissa överinvesteringar.

Det ekonomiska nettot för ligan som helhet och majoriteten av klubbarna förväntas nämligen bli negativt. Ni undrar säker varför?
Det som sker är att man genom detta play-off slutspel genererar nya intäkter i form av matchdag samt sändningsrättigheter.

Ponera att dessa uppgår till £50 miljoner. En summa som ska delas av fyra klubbar som placerar sig på plats 4-7. I potten finns ytterligare intäkter. Dessa är dock inte nyproducerade utan finns sedan tidigare. Vi pratar naturligtvis om kvalplatsen till CL och allt vad det innebär.

Klubbarna utanför big4 kommer med andra ord se sina möjligheter att vinna marknadsandelar. Erfarenheten säger att de 16 klubbarna kommer att investera i talang för att kunna nå, dels de nya £50 miljonerna som delas ut, och dels de potentiella men befintliga CL miljonerna. Utan att göra någon större vetenskaplig analys så skulle jag uppskatta de kollektiva investeringarna till £100 miljoner, minst. £50 miljoner back för kollektivet såldedes och där har vi med andra ord Nash-jämvikt – ”competitive outcome”. Underskottet föredelat över de 16 klubbar som idag är utanför, men drömmer om ett liv i Champions League. Och allt för att nå pay-offen som uppgår till inte mer än £50m. En summa som fyra klubbar får dela på.

Vi kan därmed förvänta oss drevet sätta igång den dagen siffrorna i boksluten väl presenteras.

8 reaktioner till “Champions League – Play Off

 1. tjenare OH

  kan du rekommender en Sport ekonomisk bok?

  Hade tänkt mig inom området finance… eller om du har någon du kan rekommender har hört rykten om att du ska kunna det här!

  mvh
  en läsare

  Gilla

 2. Sitter och läser bloomberg

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601077&sid=a8xSB4mWn7qE

  läs CR9:s lön… stämmer det verkligen för vad jag har hört så brukar real plocka lite av commercial revenue från spelarna (delar lika på den extra revenuen som skapas när splearen går till real) likt de gjorde med beckham. Borde då inte det på något sätt räknas av… Man kan väl inte stirra sig blint på vad lönen är om andra avtal är viktiga (allt annat INTE lika i detta fall)

  mr H

  Gilla

 3. Förlåt, men vi kan även se att det kan bli tal om kreditförluster inom fotbollen när man utfärdar reverser…

  ”Birmingham City owner Carson Yeung rejected a 500,000 pound offer from former chairman David Sullivan to settle a dispute over 11 million pounds in bills and liabilities the current owner says inherited on taking over the club, the Daily Mirror reported.”

  Gilla

 4. aha, kreditförlustdrevet har startat 🙂

  mr H, fick tips om denna sida. Matnyttig, bland andra lista (sann eller ej) över eu:s 50 största kontrakt. Oklart hur man värderar dock.

  här

  Ang böcker…

  här
  Jag skulle börja med den här. Bra, rel lättläst, grundläggande. Applicerar ekonomisk teori inom sporten.

  här
  Mer avancerat blir det i denna bibel som är en samling av artiklar inom i stort sätt samtliga områden vad gäller sportekonomi. Inget man läser rakt igenom utan väljer de kapitel du för stunden vill fördjupa sig i.
  Kräver en viss nivå på kunskap inom ekonomisk teori.

  här
  I den här finns det lite matnyttiga erfarenheter från fotbollsmarknaden. Även om det är en hel del marketing och management ”bullibumpa”

  Gilla

 5. så du menar att eftersom the big 4 redan har sådan övertag, är det fel att försöka locka ”sämre” lag i sin jakt champions league då det är bara ett lag som får smaka på frukterna och absoluta majoriteten har kämpat förgäves? och därmed förlorar ligan på det? Har jag förstått det rätt?

  Gilla

 6. Ligan kan förväntas bli mer intressant.

  Men det kollektiva ekonomiska nettot blir förväntat negativt. Majoriteten av klubbarna kommer sannolikt att gå back på det här.
  Men så länge det finns någon som betalar är det ju ingen issue.

  Jag ville mest belysa de förväntade effekterna från klubbarnas perspektiv.

  Det du skriver är annars effekterna av tanken bakom ”UEFA financial fair play” där de sämre lagen inte ges möjlighet att komma ikapp de idag etablerade klubbarna i toppen.

  Gilla

 7. *** Varning – Off-topic ***

  Jag ville bara varna för konsekvenserna om ni inte meddelar Frank Ågren om att ni planerar att byta jobb utan hans godkännande. Det är inte en kille man leker med…och en hel rad andra förtäckta hot.

  Slut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s