AIK Fotboll AB – positivt kassaflöde från rörelsen 2009

AIK Fotboll AB släppte idag sitt bokslut. Det blev ett förväntat negativt periodiserat resultat för 2009. Vi kan däremot konstatera att klubben gjorde ett starkt andra halvår. Analysen från det första halvåret finns här och den kan egentligen appliceras för helåret.

Kassaflödet från rörelsen under 2009 (exkl spelartransfers), justerat för poster som inte ingår i kassaflödet (avskrivningar), blev positivt, 0.5 miljoner kronor. Det är en mycket kraftig förbättring från 2008 där man visade ett negativt kassaflöde från rörelsen på 12.5 miljoner.

Det betyder att klubben under 2009 kunde finansiera sina löpande rörelsekostnader inklusive sign-on bonusar, guldbonusar genom sina löpande intäkter från matchdag, sponsor&marknad, merchandise samt centrala avtal.

Kassaflödet naturligtvis förstärkt tack vare de sportsliga framgångarna under hösten. Vi kan se en direkt extraordinär effekt på merchandisesidan där intäkterna under det sista kvartalet ökade med 5 miljoner till 9.8m jämfört med Q4 föregående år. Täckningsbidraget från denna ökning bidrog till finansieringen av de extraordinära guldbonusarna.

Intäkterna från spelarförsäljningar under 2009 landade på blygsamma 1 miljon. Under 2010 har bolaget avyttrat kontrakten med Ivan Obolo samt Jos Hooivelt.

Klubben kommunicerar att resultateffekten från dessa försäljningar matchar den periodiserade förlusten från 2009. Det skulle i så fall innebära ca 6.5 miljoner som landar på Q1 2010. Lyckas man, utan att dra på sig signifikant högre kostnader, med att bibehålla sin topp 4 status, ser möjliheterna till åtminstonde ett nollresultat hyfsat goda ut. Det även om man inte räknar med spel i Europa.

Klubbens tidigare synder från det ekonomsikt katastrofala 2008 (här och här) bidrog till en mycket svag balansräkning med ett i det närmaste obefintligt rörelsekapital. I september finansierade sig så bolaget med hjälp av ett kortfristiskt lån på 8 miljoner till 16% ränta. Den krediten går till förfall nu och klubben förväntades presentera en långsiktig lösning. Jag hade förväntat mig en nyemission och det är möjligt att vi hade sett en sådan ifall man inte hade vunnit allsvenskan. I och med det erhöll man nämligen en option om möjlighet till att kvala till Champions League. Även om de senste 10 årens allsvenska erfarenhet säger att sannolikheten till avancemang är liten så har större under skett.

En nyemission innebär att aktieägarna antingen investerar mer pengar i bolaget eller späds ut. Från ett aktieägarperspektiv kan det därför vara mer fördelaktigt att idag finansiera sig genom skulder. 15 miljoner till finansieringskostnaden på 10% betyder en kostnad på 20 öre per aktie. En ”försäkring”för aktieägarna mot något som i höst kan visa sig vara en onödig utspädning. Min mycket snabba lekmannamässiga beräkning säger att sannolikheten för avancemang till CL på förhand inte behöver bedömas som större än 7% för att kalkylen ska gå ihop. (scrolla till botten under länken).

Nu behöver man ju naturligtvis inte ha tänkt just i dessa banor men det var den tanken som slog mig.

14 reaktioner till “AIK Fotboll AB – positivt kassaflöde från rörelsen 2009

 1. 1 svensk klubb i CL de senaste 10 åren = 10% chans

  2 svenska klubbar i CL de senaste 11 åren = 18,2% chans

  Med de senaste förändringarna i kvalupplägget bör den chansen även ökat lite till. Men större än 7% bör den vara i alla fall…

  Gilla

 2. Adam.

  Nu gav verkligen ett ansikte till uttrycket ”ljuga med statistik” 😉

  2 klubbar i Champions Leagues historia ≈ 11% chans.

  Sedan kan man väl tillägga att AIKs lottning 1999 var en sjuk jackpot medan HeIF faktiskt slog ut Inter – om än efter en lyckosam stolpträff. En rolig detalj är att AIK har rankats som det tredje sämsta laget i Champions Leagues historia.

  Båda dessa bedrifter ledde dock till att klubbarna drog på sig gigantiska kostnader som höll på att knäcka dem totalt. Där ser man att ha lärt av sina misstag, men det får vi väl inte veta förrän i sommarens transferfönster…

  /Flugan på väggen

  Gilla

 3. Och du är uppenbarligen mycket mer noggrann med dina källor: ”AIK Stockholm are the only club to have represented Sweden in the Champions League”.

  Att torska 5-0 mot Barca med en med ett reservbetonat lag är en smärre bedrift.

  ”Ceterum censeo Alain Sars esse igne”

  Gilla

 4. Hej

  Jag kan informera er om att det är 3 lag som spelat i Champions League, AIK, HIF och IFK Göteborg. Dock under de senaste 9 åren är det inget lag, så med andra ord skulle jag bedöma chansen att AIK spelar i Champions League till hösten som mindre än 7 procent, tyvärr.

  Mvh
  AIK-fan som hoppas

  Gilla

 5. Jag ljuger aldrig med statistik!

  AIK har misslyckats med ett CL-kval, 1993, och lyckats med det andra 1999. Således en 50%-ig chans…

  Det enda felet jag gjorde var ju att sätta AIK i samma kategori misslyckanden som bajen och dif m.fl. Rätt ska vara rätt trots allt. Så mellan 10-18% chans är ändå mer än 7%.

  Hur rankas bajen i CL:s historia?
  F'låt, den är ju inte ens kul…

  För övrigt har ju ingen torskat med 5-0 eller mer mot barca någonsin, precis som jag aldrig torskat ett slagsmål mot Bruce Lee. AIK:s grupp var ju för övrigt rätt osannolikt tufft om du minns det. AEK Athen var kanske en turlottning då, men de var ju fortfarande bra. I vilket fall som helst är ju den klassens motstånd man kan vänta sig, men skillnaden är att man snare har lite otur om man får dem.

  Gilla

 6. Adam

  Enligt samma statistik går det att utläsa att aikåare har hybris 90% av gångerna de siar om sin klubb.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 7. Hyyybris…

  Vi får väl anta att OH:s uträkning om CL plats utifrån styrelsen är intressant.

  Statistik ljuger aldrig och det går bra för Grekland 🙂

  Bra jobbat Goldman, statistik ljuger alltid, man kan alltid räkna på annat sätt.
  Undra vad oddsen ger att AIK går vidare till gruppspelet 10-11, vore intressant att se. Får väl ändå ses som den bästa komparativa statistiken om man kan spela pengar på det. Ungefär som värdepapper. Vad säljare säljer vid perfekt information får anses vara marknaden (ja och inga inträdesbarriärer, substitutionsvaror och transaktionskostnader och allt annat lika, vi rationaliserar och säger att spelmarknaden i.o.m internet är sådan)

  Statistiken är fantastiskt den säger alltid vad jag vill att den ska säga… Speciellt när jag själv gör den själv!

  God Helg,
  Mr H

  Gilla

 8. Noterar att AIK i kallelsen till bolagsstämman föreslår att aktiekapitalet skall skrivas ner från 33 mkr till 12,6 mkr.

  Noterar även att det egna kapitalet per årsskiftet uppgick till 11,6 mkr, vilket motsvarar 35% av aktiekapitalet och således ganska kraftigt understiger de 50% där det krävs att man skall upprätta en kontrollbalansräkning. Detta har mig veterligen inte gjorts i detta nu och frågan är om AIK:s ledning försöker sig på en fuling med att skriva ner aktiekapitalet för att slippa få konkursstämpeln på klubben.

  Gilla

 9. japp, man önskar skriva ned det nominella värdet på aktierna. Tittar man på den ansamlade förlusten är det egentligen rätt logiskt. Aktiernas marknadsvärde förändras inte heller genom denna manöver.

  Att administerara en kontrollbalansräkning är inte heller effektivt resursutnyttjande. Det förefaller bättre att lägga ner tid på utvecklande aktiviteter.

  Gilla

 10. //Koffe och kanske även OH

  https://lagen.nu/2005:551#K25P14S1

  ”En kontrollbalansräkning skall upprättas enligt tillämplig lag om årsredovisning. Vid beräkningen av det egna kapitalets storlek får följande justeringar göras.

  1. Tillgångar får tas upp till ett högre värde och avsättningar och skulder tas upp till ett lägre värde än i den ordinarie redovisningen, om de värderingsprinciper som används vid upprättande av kontrollbalansräkningen är förenliga med god redovisningssed.

  Alltså så innebär en kontrollbalansräkning att man gör avsteg från det bokföringsmässiga egna kapitalet och beräknar ett justerat eget kapital. Om du menar att AIK försöker göra en ”fuling” genom att följa Sveriges rikes lagar och regler så har du helt rätt…

  Gilla

 11. Adam:

  Menade – som jag skrev – att AIK skulle göra en fuling om de INTE upprättade en KBR. Att de klarar den är en annan sak.

  Sen noterade jag (efter inlägget skrivits) att AIK skrev i bokslutskommmunikén att de hade gjort en KBR och ”klarat” denna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s