Elfsborg – stark balansräkning och låg risk skapar möjligheter

I februari 2008 skrev jag följande efter att Elfsborg hade presenterat sina siffror för 2007.
”Någonstans där bör klubben ha sin årsbudget förutsatt att man har en konservativ strategi. Vill man ta risk för att nå sportslig framgång skulle man kunna höja budgeten och ta förluster vissa år för att sedan balansera upp åren då extraordinära intäkterna kommer. Det förutsätter dock sportslig avkastning.

Klubbens stärkta balansräkning tillåter vissa chanstagningar. En sådan strategi har vi ju sett tidigare i allsvenskan med förödande konsekvenser. Fast man behöver ju inte göra som pioniärerna, ta i för kung och fosterland utan öka försiktigt.”

Två år har gått och vi känner igen den föreslagna strategin när vi tittar i Elfsborgs årsredovisning för 2009. Å andra sidan kan man se det som att det är den allsvenska konkurrensbalansen som pressar marginalerna. Vi ser nämligen ytterligare ett exempel på att intäkterna som allsvenskan genererar inte räcker till att täcka kostnaderna. Det krävs intäkter från spelarförsäljningar samt spel i Europa.

2008 redovisade klubben en förlust på 1.5 miljoner till totala intäkter av 89.9 miljoner Då redovisades resultat från spelarförsäljningar på 8 miljoner samt intäkter från europaspel på 3.5 miljoner (nettovinst europaspel +1.2m).

Under 2009 omsatte Elfsborg totalt 99 miljoner och vinsten på den nedersta raden blev 2 miljoner. Bakom de siffrorna döljer sig 9 miljoner i intäkter från europacupspel där den isolerade nettovinsten från denna ”produkt” redovisades som 6.5 miljoner. Resultatet från spelarförsäljningar under 2009 blev 2.8 miljoner.

Värt att notera är också att omsättningen under 2009 är ”dopad” med 4 miljoner. Klubben redovisar ett lån* som ”övrig rörelseintäkt”. Det framgår inte vad det syftar till, men jag misstänker att det är en ”värdepapperisering” av spelarförvärv under 2009 där klubben betalade 11 miljoner i transfersummor till andra klubbar. 11 miljoner som aktiverades på balansräkningens tillgångssida (immateriella tillgångar) och skrivs av linjärt över spelarens kontraktstid. Denna intäkt ”döljer” således 2009 års ökning av capex och dess påverkan på den nedersta raden. En utgift som dock klubben uppenbarligen såg som nödvändig för att möta konkurrensen i toppen av allsvenskan.

Men låt oss inte trötta ut oss med detaljer. Klubben står sig med en fortsatt stark balansräkning och med en relativt jämn resultatutveckling de senaste åren. Den låga kostnaden för att hyra Borås Arena ger samtidigt en mycket låg risk. En vad jag misstänker är väldiversifierad sponsorportfölj med många mindre sponsorer samt ingen derby-produkt som kan crasha är ytterligare faktorer som gör risken mindre jämfört med några av konkurrenterna.

Vi har observerat att Elfsborg har försökt att följa skolboken och lyckats med konststycket att hålla sin spelaromsättning på en relativt låga nivå. Något som man istället kapitaliserar genom starkare kassaflöden från sitt rörelseresultat.

Affärsmodellen hänger dock på fortsatt regelbundet deltagande i det internationella spelet. Lönsamheten skulle också pressas ytterligare ifall konkurrensen i toppen blev större än vad den idag är. Ett potentiell konkurrenshot skulle kunna vara en återkomst av ”produkten stockholmsfotbollen”. I grafiken nedanför kan vi se hur den har försvagats sedan storhetstiden i början av 2000 talet. Till viss del beroende på exponering mot en högre konkurrens från bl.a. Elfsborg som med hjälp av en hävstång från Borås Arena tog steget upp till toppen.

Ett inte helt omöjligt scenario är naturligtvis att en eller två klubbar från huvudstaden återigen seglar upp och, genom av rivalitet triggad efterfrågan, snor åt sig allsvenska marknadsandelar. Vi kan anta att det idag finns en stor outnyttjad intäktspotential i huvudstaden. Det finns naturligtvis klubbar som tjänar att den förblir så.

(Klicka på bilden för bättre upplösning)
De tre huvudstadsklubbarnas marknadsandel. 2003 genererades 37% av allsvenskans rörelseintäkter (exkl spelatransfers) i Stockholm. Nyckeltalet är korrigerat och tar hänsyn till förändringar av antalet lag (2008) och är därför jämförbart över tiden. 2009 är en prognos. Datakälla: svenskfotboll.se samt årsredovisningar från DFAB, Djurgården Marknad AB samt Djurgården Fotboll Försäljning AB.
Högra axeln visar publiksnittet från samtliga sthlm-derbyn respektive år.

Ett sätt att kunna sakta ner en möjlig återhämtningsprocess skulle kunna vara en minskning av allsvenskan till 12 lag. Eftersom både Djurgården och Hammarby befinner sig i en saneringsperiod skulle en ökad konkurrens för dessa två klubbar kunna förväntas sätta käppar i hjulet och ge det nuvarande toppskiktet en förlängd ”competitive-advantage-period” .

Det som rent konkret händer i och med en minskning till 12 lag i allsvenskan är nämligen att man, genom en större degraderingsrisk, ökar konkurrensen för klubbar som befinner sig under den absoluta toppen av ligan. Det kommer att skapa incitament för klubbar att fatta fler kortsiktiga beslut samt överinvestera i talang på grund av att det ekonomiska gapet till superettan ökar och en degradering förväntas bli än mer kostsam än vad den är idag.

Större klubbar som i samband med en omläggning befinner sig i toppen och upplever ett starkt sportsligt momentum gynnas naturligtvis. Jag vågar dock påstå att Elfsborg, tack vare en för närvarande lägre risk än övriga toppkonkurrenter, är den klubb som gynnas mest. Framför allt med tanke på att den lokala tillväxten i Borås kan antas närma sig taket och klubben på sätt kan öka sina intäkter tack vare att något färre klubbar delar på intäkterna från centrala avtal.

Klubbens ordförande Bosse Johansson började prata om ett sådant regimskifte redan för ett år sedan.
—————————————
* Villkoren för återbetalning uppges upfylla kraven för att kunna redovisas som en ansvarsförbindelse och tas därmed inte upp som en skuld på balansräkningen.

28 reaktioner till “Elfsborg – stark balansräkning och låg risk skapar möjligheter

 1. Lite närmare OH, vad betalar de allsvenska klubbarna för arena hyra?

  Inklusive hur de äger sina egna matchdagar.
  Vore intressant att se en sammanställning över hyror resp. hur mycket de får av arena revenue.

  Gilla

 2. Kul, mer inlägg om svensk fotboll!

  Det har varit lite väl mycket Europaboll på sistone tycker jag.

  Men det är din blogg, du skriver såklart vad du vill ! :=)

  Gilla

 3. Intressant om Elfsborg, samtidigt läser jag följande inlägg på alltid så trovärdiga gnagarforum om åldern på en tänkbar elfsborgs-elva:

  Covic 34
  Floren 33
  Lucic 36 (snart 37)
  Wikström 28 (Eller Martin Andersson 29)
  Karlsson 34 (snart 35) (eller Mobaeck 29)
  Taco 33
  Ericsson 29 (Eller Ilola 31)
  Jawo 25 (eller Advic 21)
  Ishizaki 27
  Bajrami 21
  Keene 24

  Den sneögda puckelryggen från Rågsved tillhör det yngre gardet i Borås…

  Gilla

 4. Adam
  Det är ett potentiellt problem. Det finns lite varningsflaggor här och där i Borås. Får skriva ihop en ”del2”.

  feldgrau
  Jag ser att man har tagit bort årsredovisningen under länken (den var korrekt).

  Gilla

 5. Men samtidigt OH, är det bättre att ha en högre snittålder i laget då de blir mindre attraktivt för andra klubbar att köpa upp spelarna!

  Gilla

 6. Men samtidigt OH, är det bättre att ha en högre snittålder i laget då de blir mindre attraktivt för andra klubbar att köpa upp spelarna!

  Gilla

 7. Ja, men förr eller senare måste spelarna ersättas, och i Elfsborgs fall förr snarare än senare. Det är en generationsväxling som heter duga och hatten av om det går smärtfritt.

  Gilla

 8. Adam har en viktig poäng. Man har lyckats med att hålla kvar skickliga spelare kvar längre. Kassaflödena från rörelsen är dock inte tillräcklgt starka för att finansiera spelarinköp. Konkurrensen pressar dessa.

  Ponera att man misslyckas i höstens europaspel, missar en europaplats i allsvenskan och man riskerar att komma in i en negativ spiral. Sen kan det gå olika fort.

  Spelartruppens bokförda värde är 25 miljoner. Än så länge omsätts dessa tillgångar hyfsat effektivt tack vare LAGETS prestationer på planen. Men här är man ju exponerad mot konkurrenternas prestationer.

  Frågan är oxå hur stort ”andrahandsvärde” enskilda spelare har på marknaden. Bajrami är väl den potentilla större försäljningen.

  Gilla

 9. Helt rätt, men samtidigt i Sverige, är det ett större problem i min synvikel när en spelare är 18-28, med tanke på deras affärsmässiga högre kompetens. De flyttar för pengar i högre utsräckning.

  Ta bort karlsson och lucic så ser det inte så farligt ut. Värre är det väl att bli av med avdic och bajrami, men samtidigt genererar det kapital som kan återinvesteras. Man ska komma ihåg att man köpte Ericsson för en hisklig summa pengar (lön+transfer). Man har väl i mångas ögon köpt dåligt! Men samtidigt är man där och spelar om topplaceringar.

  Sedan är det ett faktum att man kan spela i allsvenskan tills man blir bra gammal.

  Sedan vet jag av personlig kännedom att Elfsborg sponsorer är extremt irationella och pumpar in ganska omotiverade stora summor om det behövs, ifall nöden skulle vara ett år (man missar europacupspel). Bl.a var man beredd att erbjuda Linderoth sjukt mycket!
  Sedan har faktiskt elfsborg en ganska bra ungdomsakademi där man får fram relativ bra talanger av allsvenskt mått.

  Frågan är också vad dessa spelare lyfter i lön gentemot prestation och om deras kontrakt är på väg att gå ut. Säg att Florén lyfter en ganska bra lön och för samma peng kan man både erbjuda transfersumma och lön för en ny spelare. det är väl ganska allmänt kännt att ”toppspelarna” de gamla i elfsborg tjänar ganska bra.

  mern absolut visst är det intressant och du har en poäng Adam, men för närmsta två åren känns det inte som ett problem för Elfsborg. Alla är väl opponerade mot konkurrenternas prestationer, hur skulle det se ut för Man U om man missade Europacupspel exempelvis, Elfsborg har väl ändå etablerat sig som en toppklubb får man anse, med topp placeringar flera år.

  Ännu ett faktum är ju faktiskt att Elfsborg redan har blivit av med flera spelare jönsson, finnen o.s.v men är fortfarande där uppe och krigar.

  Det är väl huvudproblemet i fotboll likt Aik likt Barca likt manchester united att investeringskostnaderna är genomförbara för att behålla position.

  Mr H

  P.S ser bra ut för Bajen herr OH
  http://www.svd.se/sportspel/nyheter/hammarby-raknar-med-miljonforlust_4400185.svd

  Gilla

 10. Fakta som bör vara allmänt kända men som ändå bör påpekas:

  1) Spelare åldras inte som vin. Följaktligen bör Elfsborgs yngre konkurrenter kunna utvecklas mer än Elfsborg under de kommande åren, allt annat lika.

  2) Generationsväxlingen är ofrånkomlig. Någon måste spelas in på de platser som blir lediga, antingen köps ”färdiga” spelare till en hög kostnad eller så sätter man ofärdiga talanger på den platsen till en lägre kostnad och följaktligen en lägre sportslig utdelning. En kostnad blir det i alla fall…

  3) Elfsborg må ha blivit av med spelare förr, men stommen har varit intakt precis som KFF lyckats behålla sin sportsliga utdelning trots att man tappat ”nyckelspelare”. De spelare jag räknade upp är inte bara stommen, det är i princip hela laget…

  Elfsborg är inte dömda att åka ut, men att det finns mörka moln vid deras horisont är väl knappast ett kontroversiellt påstående. Det gäller väl alla, frågan är hur de kommer att hantera dem. Lyckas de utan en enda felrekrytering så är det bra för dem, men tillåt mig att tvivla när man t.ex. lägger sådana summor som man gjorde på Jawo.

  Gilla

 11. Inget jag säger emot, men min point är att det är the name of football och med alla typer av affärer med konkurrens att man måste utvecklas och ”föryngra” teknik såväl som kapital men tror fortfarande inte det är någon jättestor grej. Så tillvida att elfsborg gör relativt lyckade´affärer med benckmark sett i allsvenskan vilket ändå är relativt trovärdigt.

  De jag menar med gamla kan spela i allsvenskan länge är att en bra spelare internationellt sett kan i allsvenskan som som taco spela tills de är 35-36.

  Motsätter mig inte alls dig Adam, håller helt och hållet med dig…

  Men min syn är att Elfsborg inte är något exeptionellt. Samma sak gäller AIK, Man U, Barca o.s.v dock kanske det är en viss nivå skillnad 🙂

  Mr H

  Gilla

 12. Nu har ju ManU, Barca etc enormt större konkurrensfördelar som de länge pinkat in. Det är bara att titta på hur mkt pengar Roman och Sheik Mansour får pumpa in för att slå sig in i toppen.

  Men visst, uppfyller Elfsborg marknadens förväntningar så rullar man vidare, ett tag till. Räknar vi sannolikheten baserat på oddsen så är det inte mkt som talar för en kollaps de närmaste två åren.
  Å andra sidan var sentimentet vad gäller Dif efter 2005 inte helt olikt detta 🙂

  ”This process of looking at historical evidence created at the time, before a company falls, yields one of the most importand points to come out of this work: It turns out that a company can indeed look like a picture of health on the outside yet already be in decline, dangerously on the cusp of a huge fall. just like Bank of America 1980. And thats what makes the process of decline so terrifying; it can sneak up on you, and then – seemingly all of the sudden – you are in big trouble.”
  – Jim Collins

  Bajen.. ja total sanering. Så blir det när man förlorar lite drygt 20% i sin allra viktigaste finansieringskälla. De löpande intäkterna.

  Gilla

 13. Det är exakt som Stefan Szymanski säger oavsett elit nivå:
  Det extraordinära lagen är inte de med nödvändigtvis bäst manager dvs taktiskt kunniga, utan de som är bäst på dag in och dag ut köpa rätt spelar och scouta rätt spelare. Wenger, Ferguson, (Mourinho dock störrre felprocent) och i viss mån Barcas ungdomsakademi.

  Sedan är plånboken A och O(rika barn leka bäst/mest)
  ,men det är en annan fråga. 🙂

  Frågan är hur bra Elfsborgs lagledning är att scouta och ta in RÄTT SPELARE! Det är det som avgör i slutänden, för alla lag!

  Mr H

  Gilla

 14. Hoppas på en utförlig utläggning om Hammarbys hela nedgång från omsättning 100 mkr till där man är idag, ekonomiska och finansiella nycklar för vad som gått fel etc.

  Var du på årsmötet?

  /CityBajare

  Gilla

 15. CityBajare, ja.
  Jag har fyra grafer som egentligen berättar hela historien och där man kan se olika brytpunkter samt tydliga trender. Det är på väg.

  Gilla

 16. Det vore intressant att se en sammanställning av kontraktslängden bland de äldre välbetalda spelarna.

  Antar vi följande: (a) Att lönen är konstant (eller ökar svagt positiv) över kontraktets livslängd. (b) Att åldern gör att spelarens nyttobidrag till klubben kommer avta. (c) Att klubben har gjort ett korrekt estimat och prissättning av vad spelarens nyttoutveckling överkontraktets livslängd. (d) Klubb och spelare fullföljer hela kontraktet.

  Då kommer spelarna i början av kontraktets livslängd vara underbetalda sett till den nytta de producerar, för att sedan vara överbetalda mot kontraktets slut.

  Gilla

 17. // OH

  Spännande, låter lite som ett fotbollsfinansierings CSI…

  // Felix

  Spelare är generellt sett överbetalda över hela sin kontraktsperiod…

  Gilla

 18. Det gäller väl generellt i arbetslivet att man inte tillför det man får betalt för!

  Är väl en del av att det är arbetstagarnas marknad….

  Gilla

 19. Good day!

  For sure you didn’t here about me yet,
  my parents call me James F. Collins.
  Generally I’m a venturesome analyst. recently I take a great interest in online-casino and poker.
  Not long time ago I started my own blog, where I describe my virtual adventures.
  Probably, it will be interesting for you to utilize special software facilitating winnings .
  Please visit my blog. http://allbestcasino.com I’ll be glad would you find time to leave your opinion.

  Gilla

 20. Rimligtvis borde yngre spelare vara mer överbetalda i början av sina kontrakt. Äldre spelare å andra sidan borde vara mer överbetalda mot slutet av sitt kontrakt.(I relation till prestationen)

  Mr.H
  Fantastiskt, synd på hundringen bara 🙂
  Men du vet väl vad det betyder… Real kommer att pumpa in pengar i transfersystemet i sommar. Skulle de vinna ligan, kan vi förvänta oss att även Barcelona handlar stort.

  hmmm, först tar Elfsborg bort årsredovisningen från hemsidan. Och sedan kommer detta planterade reportage.
  http://bit.ly/d3dM5G
  Steg 3 ”denial of risk and peril”, likheterna med dif anno 2005 börjar bli fler och fler 🙂
  Måste nästan skriva en del2 snart.

  Gilla

 21. ”Life all comes down to a few moments. This is one of them”

  Man kan inte trycka Ctr+Alt Delete som man gjorde när man var nio, på den gamla goda football manager tiden när nyckelspelaren blev skadad tolv månader…

  Mr H
  P.S undrar vad bank Santander tycker om matchen 🙂

  Gilla

 22. // mr.H

  Du kanske borde ha kontaktat personen som kallas för ”James F. Collins” av sina föräldrar (se kl.16:01)… 🙂

  //OH

  Angående din länk om FC Gute, har SvFF även flyttat fram 1:a april i år för att kompensera för den tidiga säsongsstarten?

  Gilla

 23. Tack Adam, ska ta mig en funderare över det :), dock finns det olika system med arbitrage handel inom betting som är lönsamma, dock i oerhörd liten mängd och att transaktionskostnaderna äter upp det mesta. (kolla ”musing on the market” bloggen)

  Då allsvenskan borde spela på små marginaler både sportsligt och ekonomiskt borde väl det också ge en volotilare ”marknad” vilket gör att topplag ena året borde kunna sluta i nedre halvan andra året, med ett, två eller tre fel beslut/ fel värvningar. (Lex djurgården)

  Appråpå löner borde det väl vara svårt att vara överbetald i yngre ålder då man ger lönen för förmodade framtida potential( man jämförs med marknaden), och enligt fifa regler får de bara skrivas kontrakt över 3 år om jag inte har fel, så dessa kontrakt borde nog justeras mot benchmark ganska ofta, C:a runt vart annat år! Vilket talar emot att yngre spleare är överbetalda (allt annat lika). Dock överbetalda i relation till nuvarande sportsligt givande till laget. Sedan ska man ta med 8+4 regeln men det är en annan sak.

  Mr H

  Gilla

 24. I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a
  little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having
  one or 2 images. Maybe you could space it out better?

  Here is my web page Boom Beach Diamonds Hack

  Gilla

 25. Sosh vous participation à escorter vos commandes selon ligne jusqu’à cette dernière étape parmi toi garantissant un faveur à l’égard de paiement 100 % confidentiel
  alors sécurisé. Vous pouvez si recevoir votre commande à l’jonglerie dont toi choisissez et refaire votre produit si vous n’en êtes enjambée satisfaits dans bizarre durée
  qui non dépasse pas 14 jours. L’utilisation d’unique code promo sosh négatif changera néant en même temps que vos recueil après multipliera par contre vos
  goût. Découvrez l’composition des services proposés vers la factorerie sosh à un évaluation inévitable après n’hésitez pas à procéder à passer vos commandes pendant extrême tranquillité.

  Here is my weblog – codes promo

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s