Tjänar miljoner på TV bojkotten?

Sportbladet räknar de hundratusentals kronor som AIK blir utan genom att inte visas i TV4. Själv undrar jag hur många miljoner klubben skulle kunna tjäna på att inte visas i free-to-air tv? Det pratas nämligen avsevärt mindre om de uteblivna match-day-revenues klubben får på grund av TV sändningarna.

En undersökning i England baserad på 2884, varav 158 TV sända matcher i de tre ligorna under Premier League visar att ”Pay-per-view” matcher har en negativ inverkan på publiksiffor motsvarande 5%. För ”free-to-air” matcher är motsvarande effekt – 20%.*

Anledningen till att man mätte ligorna under Premier League är att beläggningsgraden på arenorna i Premier League överstiger 90% och ofta slår i taket.

Vi har naturligtvis exponering för sponsorerna att väga in också. Å andra sidan fick de ju ganska fin exponering i dagens tidning. Ett utrymme som de inte hade fått en random måndag. På sikt är det naturligtvis mindre bra för tv produkten allsvenskan som ska upp till upphandling om fem år igen. Men vilka incitament har en svensk storklubb att utveckla denna produkt där de stora vinnarna i och med dagens distributionsnyckel är småklubbarna?

Så även om storklubbarna i framtiden får mindre pengar från centrala tv avtal så kommer deras konkurrenskraft i allsvenskan att öka eftersom de mindre klubbarna förlorar en betydligt större del av sina intäkter. Och en ökad konkurrenskraft kan omsättas i pengar på betydligt högre nivåer än de förhållandevis mediokra meritbaserade premier som dagens fördelning av sändningsrättigheterna erbjuder.

* Robust estimates of the impact of broadcasting on match attendance in football, Rob Simmons, David Forrest and Babatunde Buraimo, Lancaster University Management School, Working Paper 2006/004

4 reaktioner till “Tjänar miljoner på TV bojkotten?

 1. Man måste ha en egen distributionskanal för att möjliggöra det, det finns ju bara en köpare i Sverige. Den enda formen det skulle kunna ske genom som jag ser det är någon form av PPV. En tanke är att dela ett produktionbolag mellan dif, bajen och Gnaget och att alla kör sin egen PPV. Men troligtvis finns inte lönsamheten där och det är lättare att erhålla betalningar centralt och inte lyfta ett finger för det. Att sälja rättigheterna centralt och exklusivt ger också en ökad möjlighet att ta ut ett högre pris som man inte kan göra på egen hand.

  Gilla

 2. Jo, det vet jag, men jag menar rent ”juridiskt” är det möjligt? Men samtidigt kommer stora klumpen vara mindre attraktiv right och generera mindre pengar. och aik kan få bättre konkurrenskraft relativt andra lag…
  (skulle vilja lägga in Malmö FF och IFK i den där potten också på lag du nämner Adam)

  Men frågar hur ser ”juridiken” kring tv rättigheterna och allsvenskan ut?

  Gilla

 3. Du har redogjort mycket för fördelningen av pengarna i allsvenskan. Men hur ser det ut i i superettan. Vi håller ju båda på Bajen och är orolig över den stora exponeringen av Bajens matcher i ”free to air-tv”. Vad jag sett sänds 11 av Bajens första 13 matcher på tv4sport. Får Bajen något för det? Du har visat att man kan förvänta sig 20 % lägre publiksiffror när matcher tv-sänds.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s