"Måndag hela veckan"

Då står vi här igen, med samma debatt som året innan, och året innan dess. Det är med ett litet leende som jag de senaste morgnarna tittat i sportexpressen och reportageserien om svensk fotbolls resultat i kvalen till Champions League. Tyvärr misslyckades man med att identifiera problemet redan i löpet den dagen som det första reportaget trycktes. Och misslyckas man med problemformuleringen så kommer lösningarna inte att leda till en hållbar förbättring.
För själva problemet är inte ”uteblivna framgångar i europaspelet”. Problemet är att allsvenskan är en illa fungerande marknadsekonomi. Skulle marknaden fungera väl så skulle europaspelet så småningom komma som en belöning, så som den gör för flera andra ligor.
Jag kan hålla med Roger Gustafsson och Nils Arne Eggen när de säger att det nödvändigtvis inte är stora pengar som bygger bra lag. Nanne Bergstrand lyckades med relativt små resurser att bygga ett fantastiskt lag. Men sen då? Marknaden klarar inte av att kommersiellt kapitalisera kvaliteten och ska man kapitalisera så får man göra det genom att illa kvickt sälja spelarna. Senast igår beklagade Henrik Rydström sig att klubben dränerats på väldigt många klasspelare. Maximering av intäkterna från match-dag, marknad och sändningsrättigheter betyder allt. ”The rest is conversation”.
Inte heller är det så kallade elitprojektets vara eller icke vara någon knäckfråga. Det är inget fel på de talanger som den svenska fotbollen får fram vilket inte minst u21 EM visade. De 60 miljoner som förbundet investerade i projektet hade dock ingen som helst hållbar positiv effekt på svenska klubbars kvalitet. Istället bidrog pengarna i högsta grad till att den danska ligan under perioden 2006 till 2010 kunde avancera från en 23:e plats till en 15:e på UEFA rankingen. Dagens regim innebär att ju fler talanger och ju fortare och bättre man utbildar spelarna, desto snabbare exporteras de utomlands och för klubbarna blir det således mer eller mindre status-quo.
Och när Hasse Backe säger att man måste sälja klubbar till privata ägare så har han uppenbarligen helt missat att den franska ligan där i stort sätt alla klubbar är privatägda. Trots det har Bundesliga som lever med en 51% reglering outperformat fransmännen vad gäller kommersiell utveckling under hela 2000 talet. För precis som i allsvenskan så finns det olika mekanismer även i andra ligor som bromsar marknadsutvecklingen. Och åtgärdar man inte dessa mekanismer så spelar en avreglerad kapitalmarknad mindre roll.
Men att just IFK Göteborg och Malmö FF motsätter sig en avreglering i Sverige är föga oväntat. Ingen kommer att köpa dessa klubbar precis av samma anledning som ingen har köpt den norska medlemsklubben Rosenborg. Det är alldeles för dyrt. Dessa klubbar är idag överkapitaliserade och köparen skulle få betala ett pris som är högre än den framtida nyttan för investeraren. Och Malmö FF behöver i första hand inte kapital. Det man behöver är en haussad allsvenska och utvecklade konkurrenter som besöker klubbens dyra stadion. Och för att få en haussad allsvenska krävs det investeringar och nya idéer och tankesätt i andra, idag ännu ej utvecklade klubbar. Ta en stad som Västerås, dubbelt så stor som Borås, men saknar den där språngbrädan för att kunna lyfta fotbollen på sin lokala marknad. Och här finns nyttan i en avreglering.
Problemet för Malmö och Göteborg är att en högre konkurrens från fler klubbar pressar de redan etablerade klubbars vinstmarginaler. Vinsterna som den allsvenska industrin skapar späds ut när inträdesbarriärerna till marknaden är låga. Men genom konkurrens pressade vinstmarginaler är de facto något som vi konsumenter ska vara tacksamma för eftersom det överförs värde till oss.
I det här inlägget förklarade jag om hur de svenska klubbarna genom sina individuella bidrag i form av nya idéer och innovationer skapar den allsvenska produkt som fotbollskonsumenterna i slutändan upplever. Precis som min fantastiska iPhone, som i första hand inte är en Apple produkt, utan ett resultat av det kaos av experiment, idéer och tekniska innovationer som konkurrensen mellan företagen har drivit fram genom årens lopp.
En Bosch Com 908. Hade mobilmarknaden blivit reglerad hade vi idag suttit med den typ av lurar att välja mellan.
I söndagens TV4 sport såg vi ett inslag om hur Norrby IF har valt att paketera sitt erbjudande. Märkligt nog förkastades idéerna av svensk elitfotbolls ordförande. Det må så vara att modellen inte fungerar optimalt i Elfsborg samt hos somliga andra klubbar men tyvärr visar inte Bosse Johansson den helhetssyn som man borde kunna förvänta sig.
För precis som lågprisflygbolagen vars affärsmodeller fick fler människor att flyga så kan nya affärsmodeller inom fotbollen fånga upp fram till idag ignorerade kundgrupper. Marknaden får därmed en möjlighet att uppleva ett positivt-summe-spel i form av en ökad tillväxt och en högre profil samt exponering av sporten. Och en högre profil borde rimligtvis kunna öka priset även hos andra klubbars marknadsprodukter vilket ger förutsättningar till en förbättrad output och så vidare.
Men istället för att uppmuntra en sådan entreprenörsanda genom att hålla nere inträdesbarriärerna så söker man istället att höja dessa genom att bygga ett naturligt monopol genom att försöka minska antalet lag i allsvenskan till 12. En skam! Åtgärda marknadsmisslyckandet istället och njut av utvecklingens vindar.
Klas Ekdahl i Norrby – årets entreprenör i svensk fotboll?

18 reaktioner till “"Måndag hela veckan"

 1. Är en stor fan av din blogg och följer den med stort intresse. Men nu är man ju IFE fan och lite färgad iofs av det men… Du har ett par ggr referat till att Borås är ”väldigt litet” sett till befolkning och som du även i denna artikel gö och jämför med Västerås. Siffrorna stämmer iofs 100´för Borås och 175´för Västerås. Men omkring Borås (sjuhäradsbygden) bor det i runda tal en 250´som ter sig till den rätta ”läran”. Även delar av Skaraborg tillhör IFE´s upptagniingsområde. Bara för att nyansera det hela lite. Tack för en bra blogg

  Gilla

 2. Johan

  Å andra sidan bor det typ 65% tjejer i Borås (vilket är positivt när man är där och festar), så siffrorna för publikunderlaget borde även justeras ned med det i åtanke;)

  /Flugan på väggen

  Gilla

 3. Bosse Johansson – Sveriges vitaste människa?

  För övrigt bör svensk fotboll inte alls försöka locka ny publik. Man bör gnälla på demografiska handikapp och be någon annan stå för notan.

  Gilla

 4. Briljant…

  Borde kunna genomföras för sthlms klubbarna. AIK sänkte väl biljettpriserna och fick dubbel publik. (ex. kioskintäkter)

  Btw OH, Klas är inte möjligtvis din ”brother from another mother”?

  Gilla

 5. Kan bekräfta att Skaraborg (majoriteten) också håller på Elfsborg, tyvärr.. om man ser det från mina ögon.

  Johan har rätt..

  Gilla

 6. Sant, men det hindrar ju inte klubbar i städer som t.ex Västerås att bygga på sin kundbas även utanför den egna staden och få den i deras ögon ”rätta läran” 🙂

  Bor även massor av Västeråsare i sthlm som har pendlingsavstånd osv osv.

  För var var alla skaraborgare etc och deras pengar innan Borås Arena byggdes och klubben upplevde medvind?

  Brynäs från Gävle omsätter 115 miljoner. Nog fan kan fotbollen med nya idéer och investeringar plocka marknadsandelar.

  Framför allt om fem klubbar skulle bryta sig loss och joina en europeisk ligan samtidigt som resterande lag elitserien i så fall blir en ”minor-liga” som töms på talang än snabbare än den idag flyktade till NHL och KHL.

  Gilla

 7. Lysande!
  Har dock en fråga:
  Är alla svenska klubbledare bara trångsynta och okunniga, eller finns det en dold agenda att bara debattera om strukturförändringar som skulle ge just sin egen klubb konkurrensfördelar?

  Prisdumpning skulle nog mkt rikigt vara mer effektivt i storstadsregioner än i Borås. Bosses IFE gynnas också just nu av att allsvenskan är en dåligt fungerande marknad.

  Gilla

 8. ”debattera om strukturförändringar som skulle ge just sin egen klubb konkurrensfördelar?”

  Man kan ju debattera om vilken struktur man vill, men den som försvarar status quo är ju uppenbarligen nöjd med situationen som den är och därför saknar de fullkomligt någon som helst trovärdighet och är helt irrelevanta. Alla vet ju vilka klubbar det handlar om…

  Gilla

 9. Adam: På just det pekar alla Bosse Johanssons uttalanden sedan han blivit Sef-ordförande och Allsvenskans framtidsvisionär.

  Frågan är, varför Allsvenskan misslyckas med att skapa en fungerande marknadsekonomi, när andra europeiska ligor lyckas? Är svenska klubbar mycket mindre villiga att se till ligans bästa och ta en gemensam helhetssyn? Det har jag svårt att tro. Det måste finnas andra faktorer som påverkar.

  Gilla

 10. Dels tror jag att svenska klubbar saknar kunskapen/insikten om vad som är problemet. Det ser man ju när man läser tidningarna.
  samt från
  http://bit.ly/cqhwWn
  ”En grundläggande orsak till detta är att i flertalet av våra elitföreningar saknar en gemensam grundsyn på hur föreningarna skall nå framgång”

  Men även, jag tror inte att klubbarna i första hand ser till ligans bästa, utan till sitt eget bästa. T.ex skulle Bosse Johansson naturligtvis inte programmera för en minskning av antalet lag till 12 ifall Elfsborg var där de var 2000-2005 (hur mkt visionär han än må vara)

  En ”helhetssyn” bör rimligtvis bedömas beroende från vem som gett uppdraget.

  Att andra ligor har lyckats bättre skulle kunna ha att göra med att de större klubbarna har haft mer ”guts”.

  De driver utvecklingen/tillväxten vilket naturligtvis är bättre än att utvecklingen inte drivs alls alternativt bromsas mer. Men inte heller är dessa perfekt fungerande marknadsekonomier, bara ”mindre illa” till ”hyfsat”.

  Den kompromissen som blir i besluten är just marknadsmisslyckandet ”kollektivt handlande”.

  Ska SEF verkligen driva allsvenskan?
  Det är ungefär som att de på marknaden redan etablerade företagen skulle ta konkurrensmyndigheternas roll.

  Skulle allsvenskan drivas av en fristående organisation så skulle deras beslut knappast vara desamma som ”de kollektiva besluten”.

  Gilla

 11. Saxat från Abramovich-artikeln:

  ”The Frenchman explained that under the 'financial fair play' mantra, clubs like City would be welcome to spend such large sums on the condition that it represents the same figure as what the club brings in from television rights, sponsorship deals and competition prize money.”

  Regeln är givetvis fullständig skit. Men borde inte lag som vill göra en framtida City-satsning kunna utnyttja ett kryphål i och med sponsringen? Det vill säga att sockerpappan pumpar in pengar i klubben och kallar det sponsring?

  Tack för en grym blogg!

  Gilla

 12. OH, har du någon koll på ifall alla marginalspelare (de svenska spelare som spelar i danmark, norge och till viss del holland) hade kunnat spela i allsvenskan om allsvenskan hade samma lönesnitt som elitserien (hockey) har? Isåfall borde det rimligtvis ganska snabbt gå att få hem alla ”förrädare”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s