Building defences

För ett par månader sedan skrev jag ett inlägg om den kraftigt konkurrensutsatta arenamarknaden i Öresundsregionen och Malmö FF:s möjligheter till avkastning på sin arenainvestering.  
Köpenhamn Stad har under de senaste åren försökt få till stånd ett till nytt multiareneprojekt. När AEG inte fick ihop siffrorna och backade ur passar nu Parken Sport & Entertainment och bygga en försvarsmur i regionen mot den ökade konkurrensen.
I förra veckan lät bolaget meddela att bolaget kommer att investera i en utveckling av arenan. Konceptet får arbetsnamnet Lille Arena och innebär en teknologiskt innovativ lösning där man efter behov, och med syfte att bli mer konkurrenskraftig i jakten på evenemang i storleksordningen 15 till 25k åskådare, konverterar Parken till en mindre venue. Man tror sig att tack vare denna konstruktion kunna locka 8-10 evenemang och 150-175k gäster under de kommande två åren.
Paradoxalt är att när FC Köpenhamn nått en helt dominerande marknadsposition i Danmark med god plattform till Europa så dras aktieägarna med mindre lönsamma affärsområden. De strukturella marknadsförutsättningarna i ligan (här och här) ger mycket goda förutsättningar till fortsatt dominans och regelbundet spel i Europacuperna varifrån överavkastning kunde hämtas och delas ut till aktieägarna. 
Om det inte vore för…
I detta inlägg noterade jag den fåfänga jakten på tillväxt genom bland annat det mindre lyckade inträdet i friskvårdsindustrin. Det visade sig att bolaget inte kunde bli bäst på att driva gym. Och frågan är om Parken S&E kan bli bäst på arenadrift? 
Under måndagen släppte Palken S&E sin Q3 rapport. En rapport där man vinstvarnade uppåt och levererade en prognos för helåret som var DKK 30 miljoner bättre än den som man kommunicerade i slutet på augusti. Aktien rusade 12% på nyheten.
Det är framfarten i Champions League som ligger bakom vinstvarningen. Samtidigt visar segmentredovisningen att arenadriften inte är lönsam.

Färre och mindre välbesökta evenemang under 2010 har minskat intäkterna på arenan. Nu kan inte jag se att Parken S&E har gjort det, men annars kan man som Malmö FF tidigare i år har ursäktat sig, alltid skylla på finanskrisen. Men frågan är hur länge man kan leva på det?
David Cambell, CEO på AEG Europe menar.

The business is good actually, the live industry is really performing well

Det finns ju alltid ett alternativ där man försöker sälja arenadriften till en world-class operator. I så fall kan aktieägarna själva välja i vilken del av värdekedjan för Sport & Entertaiment som man vill investera i.

6 reaktioner till “Building defences

 1. Kanske, Vad har Ryssland att erbjuda fotbollen?

  Men borde inte FIFA även ta ett samhällsansvar i dessa tider?

  Jag misstänker att både Ryssland och Spanien/Portugal kräver mest offentliga investeringar i Arenor och infrastruktur. Dessa investeringar kommer mest sannolikt inte att ge tbx pay-off till skattebetalarna.

  Spontant kan jag tuycka att Spanien och Portugal har större problem än att kunna kosta på sig och punga ut miljarder för ett VM slutspel som förvisso genererar glädje. Glädje borde dock inte vara fokus för dessa länder. (även om politikerna naturligtvis tycker det är lättare att ”köpa röster” genom sådana åtgärder.

  Gilla

 2. Parken aktien rusar fö på ryktet om att Romans son ska vara intresserad att köpa. Upp 20% idag, totalt upp 40% denna vecka. Lite silly kan jag tycka.

  En på Deloitte tycker att det är en bra investering
  http://bit.ly/f79fhw

  Om man strukturerar om verksamheten och skulle lyckas sälja de mindre lönsamma verksamheterna till aktörer som bättre kan driva dessa. (t.ex Fitness.dk till en branschkonkurrent som skulle kunna finna nytta i en köpt marknadandel).

  Arenadriften till AEG, så kanske. Å andra sidan har aktien redan prisats upp 40% senaste veckan så hela den förtsjänsten är nog redan kanske t.o.m övervärderad.

  Å andra sidan så köper Romans son kanske i första hand inte i profitsyfte.

  Och vad händer med kursen om det visar sig att han egentligen inte alls är intresserad…

  make your bets 🙂

  Gilla

 3. Pengar antar jag… är väl en av de få marknader där den europeiska fotbollen inte har fått totalt fäste. Man tog asien, man är på god väg att ta USA (Synd att de inte fick det 2022) och är egentligen bara öst kvar att ta. Afrika är för fattigt för att vara intressant. Och ryssland har en enormt ”rik” medelklass.

  Förlåt indien och i viss mån kina får sägas vara kvar också…

  Dags att gå kort i Parken?
  Tänkte på en sak ang. arenor vad är det som gör att arenor fått benämningen att vara bra att äga själv. egentligen kan jag bara komma på en anledning och det är markpriserna. om markpriserna tenderar att öka kan man göra en profit när man säljer stadion lex: Highbury och jag tror att det kommer därifrån, någon funderingar till detta ämne OH?

  Gilla

 4. Du har kanske en poäng ang Ryssland där.

  Sant även ang markpriser men kanske är det framför allt att det finns en risk att den mark på vilken en klubb är hyresgäst blir tillräckligt värdefull för att kunna exploateras av hyresvärden på annat än stadion. Något som tvingar fram en oönskad relocation.

  Sedan ger ju en egenägt arena bättre möjligheter att själv gå in och göra ingrepp på arenan och kunna anpassa den efter sina egna behov.

  Men som alltid krävs det att nyttan måste överstiga kostnaden.

  Gilla

 5. http://bit.ly/hvoqkL

  ”Jeg syntes, det var en temmelig høj kurs torsdag, så kunne jeg lige så godt sælge lidt, siger storaktionæren til RB-Børsen.

  – Jeg kunne se, at fordi Carsten Koch går på cafe, så stiger kursen, og det er jo ikke den måde, vi normalt ser. Så må der være nogen spekulanter, man kan straffe ved at sælge, konstaterer han.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s