"Vi måsta öka eventsidan"

Citatet kommer från Sydsvenska Dagbladets rapport från Malmö FF:s extra årsmöte. Men hur mycket kan marknaden för event i Öresundsregionen egentligen växa? Parken S&E måste öka på eventsidan. Det måste även Parkfast Arena AB som driver nya Malmö Arena göra. Och så givetvis det av Malmö FF till 100% ägda MFF Event AB göra, vars förlust 2010 blir nästan dubbelt så stor som förra året.

MFF Event går sannolikt back med 12,6 miljoner kronor. Inget annat. Och ni som har med er miniräknarna inser då att MFF faktiskt – MFF Event (alltså intäkterna från arrangemangsdelen av Swedbank Stadion) går plus knappt tre miljoner kronor på den övriga verksamheten. Som ordförande Håkan Jeppsson uttryckte det i går: ”På många sätt har det aldrig gått bättre för oss (ekonomiskt)”.

Det sista citatet kan förefalla lite märkligt. Rent konkret innebär det ju att fotbollen måste subventionera de olönsamma ytorna på arenan. Lägg därtill att Parkens investering i Lilla Arena kommer att spetsa till konkurrensen ytterligare då man positionerar sig i den event-produktkategori som Swedbank Stadion erbjuder.
För Malmö FF som satt med en överkapitaliserad balansräkning i förhållande till sin dåvarande intäktspotential var en investering i nya och moderna matchdagsfaciliteter logisk. Även om jag vågar hävda att den blev för påkostad vilket jag utvecklat i detta inlägg.
Däremot kan jag undra hur en klubb som Djurgården vars egna kapital så sent som för ett år sedan var i det närmaste utraderat ska kunna räkna hem en arenainvestering som ska förväntas vara mer förmånlig för klubben än att hyra in sig någon annanstans?

Att spela på någon av arenorna som uppförs i Solna och vid Globen har aldrig varit aktuellt för Djurgården. Anledningen till detta är inte emotionella skäl, som många tycks tro, utan rent ekonomiska. Vi kommer inte att överleva som förening som hyresgäster på dessa arenor, som ägs av andra intressen.

Det sägs ju att finansieringen på ca 500 miljoner ska vara säkrad där man vill resa uppemot 100 miljoner i eget kapital och resten via sedvanlig upplåning hos kreditinstitut. Vem vill investera i ett sådant projekt? Kanske aktörer som kan få sina respektive verksamheter subventionerade av fotbollen vars nedersta rad i resultaträkningen egentligen ingen enskild har något vinstintresse i?

Så vari ligger skillnaden?

6 reaktioner till “"Vi måsta öka eventsidan"

 1. Jag kanske är lite trög – men vilken typ av aktörer menar du ”kan få sina respektive verksamheter subventionerade av fotbollen”???

  Gilla

 2. Och de som inte har miniräknarna med sig undrar hur många korvar man måste sälja för att det hela ska gå ihop?

  Att bara gå ihop är ju ett stort slöseri med pengar då de inte får någon avkastning på sitt kapital för att inte tala om vad kommunen implicit betalar/riskerar för att garantera skulderna.

  ”Sometimes, you get to the end of the rainbow, and you find out the leprechauns booby-trapped it…”

  Gilla

 3. Högriskprojekt??

  Djurgården räknar ju med att kunna betala tillbaka allt när de vinner Champions League två år i rad på sin nya arena.

  Inga konstigheter alltså.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 4. Vore intressant med en rejäl genomgång av arenaläget i Stockholm. Som icke-Stockholmare känns det som om klubbarna där kommer få en rejäl baksmälla om de lyckas med att hamna på varsin nybyggd och svindyr arena samtidigt som Globen, Hovet och Stadion kommer kunna ta hand om i stort sett alla konsertevenemang. Det kan ju inte finnas någon vettig ekonomi i planerna?

  Gilla

 5. Anonym1
  Borde kunna vara alla verksamheter som kan drivas i och kring arenafastigheten.

  Adam, mkt korv blir det 🙂

  Anonym2
  I Stockholm är det skattebetalarna som i första hand står för risken. För den totala arenaekonomin är sportsligt väl presterande klubbar en mkt viktig faktor.

  Av denna anledning borde kostnaden att nyttja faciliteterna rimligtvis ha ett förhållande med prestationen som kan mätas på olika sätt.

  Gilla

 6. För skattebetalarna i stockholm torde ju dessutom arenan i solna vara en positiv affär. Det finns ju inte direkt hotell och restauranger där ute i mordor som kan täcka behovet vid, låt oss säga, en champions league-final mellan djurgården och milan… 😉

  /hasseman

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s