Lönetak för juniorer

Jag läser att elitserieklubbarna i hockey vill förhandla fram ett lönetak för spelare upp till 21 år. Genom att införa en ingångslön på 18 750 kronor vill man naturligtvis minska de stora talangernas förhandlingsstyrka gentemot klubbarna och kunna exploatera spelarna. Klubbarna säker att man inte gör det för att tjäna pengar och påpekar att ingångslönen gör att vissa klubbar till och med kan få ökade kostnader. Troligtvis menar man att en del talanger idag tjänar mindre än ingångslönen. Det resonemanget faller dock eftersom det omöjligtvis kan finnas särskilt många klubbar som vill betala mer för en spelare än vad han egentligen är värd. Och det värdet speglas förhållandevis väl i dagens regim. 
Därför borde rimligtvis talanger som förväntas vara värda mindre än 18 750 kronor i månaden inte att få något elitseriekontrakt, förstås. Klubbarna har inte råd att allokera bort resurser på spelare som kanske blir bra längre fram och samtidigt riskera att missa det intäktsgenererande slutspelet eller hamna i ett något riskfyllt kvalspel. Däremot stämmer det nog att klubbarna inte kommer att tjäna några pengar genom denna mekanism. För istället kommer klubbarna att använda pengarna till att rekrytera mer rutinerade spelare för att behålla sin sportsliga konkurrenskraft.
Man kan därför fråga sig vad klubbarna har att tjäna på förslaget. Många duktiga talanger lämnar elitserien för spel i NHL i relativt tidig ålder, oavsett hur mycket än de svenska klubbarna betalar dem. Så genom att sätta ett lönetak på talangerna så kan man exploatera denna kategori spelare under den tid de producerar i elitserien. Och de resurser som lösgörs allokeras till övriga spelare som inte är tillräckligt bra för NHL men som är väl duktiga för att vara värdeskapande i den svenska hockeyligan och därmed riskerar att värvas av andra ligor som konkurrerar om den hockeytalang som finns ute i världen.
Är det då genomförbart? Inte alls omöjligt, klubbarna borde ha förhållandevis goda möjligheter att få igenom det här i en förhandling med Sveriges ishockeyspelares centralorganisation (SICO). Det blir helt enkelt mer pengar över till deras medlemmar och det lär inte finnas särskilt många juniorer i den organisationen.

2 reaktioner till “Lönetak för juniorer

 1. Kan inte riktigt säga att jag förstår det hela – och det tror jag inte i första hand är ditt utan AB:s problem. Var står det att det är frågan om ett lönetak? Jag ser bara en ingångslön på 18 750 kr. Det är la inget som säger att ingen klubb får ge mer än detta eller?

  Gilla

 2. Lönetaket ÄR 18 750 kr. Det står ganska tydligt…

  ”- En gemensam ingångslön för alla juniorspelare i elit- serien på 18 750 kronor i månaden.

  – Den lönen ska sedan under de åren tills det att man fyller 21 ökas med 5 procent per år.”

  /Flugan på väggen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s