BK Häcken – unik balansräkning

BK Häcken hör till de klubbar som inte publicerar sin årsredovisning offentligt. Klubbens sportsliga framgångar gör mig nyfiken och jag får göra som i genomgången av GAIS och använda mig av den data som finns tillgänglig tack vare Svenska Fotbollförbundets genomgångar av de svenska klubbarnas ekonomier för att försöka identifiera vad det är som gör klubben så pass konkurrenskraftig som man är.
Figuren nedanför visar hur klubben tjänar sina pengar. Rörelseintäkterna avser inkomster från matchdag, marknad&sponsring samt media och andra centrala avtal. Trots att man kan få för sig att föreställa Häcken som en liten klubb så omsatte man under 2011 hela 15 miljoner mer än vad Gefle gjorde från dessa intäktskällor. Och om vi skulle ranka allsvenskan efter rörelseintäkter så skulle Häcken ha så mycket som sex klubbar bakom sig.

Vi ser också att klubben har en stark positiv nettoeffekt från Gothia Cup. I diagrammet visas denna effekt genom de intäkter som turneringen genererar minus de kostnader som den för med sig. Även om vinsten från Gothia Cup har minskat de senaste åren så genererade turneringen så mycket som 11 miljoner i nettovinst till Häcken. Det är t.ex. mer än 4 gånger så mycket som Djurgårdens marknadsavdelning genererade till sin klubb under 2010. 

BK Häcken – nedbrytning av intäkter (mkr). Orange linje visar klubbens resultat på den nedersta raden. 2007 och 2008 spelade BKH i Superettan.
Det syns också ganska tydligt att klubben, precis som flera av de andra allsvenska klubbarna, fungerar som en talangfabrik. Erfarenheten från allsvenskan säger dock att alternativkostnaden som uppstår i samband med att klubbar säljer sina duktiga spelare blir hög. Det beror på att många klubbar har problem med att hantera det rekryteringsbehov som uppstår. Om vi tittar på Häckens transfernetto nedanför så ser vi mycket tydligt att klubben har relativt låga kostnader för sin spelarrekrytering. 
Result från handel med spelarkontrakt
Resultatet är beräknat genom att man från klubbens intäkter från spelarförsäljningar subtraherar kostnaden för förvärv av spelarkontrakt samt eventuella kostnader för hyra av spelare. Eftersom Häcken inte aktiverar sina spelarkontrakt som en tillgång på balansräkningen så kostnadsförs hela transfersumman för det köpta spelarkontraktet direkt samma år som spelarköpet sker. Klubbens årliga kostnad för att rekrytera spelare ligger på mellan 1.5 och 3 miljoner kronor vilket ger en mycket bra avkastning på transfermarknaden utan att ha någon större negativ påverkan på den sportsliga prestationen.
Att klubben är duktig på scouting och utveckling syns även i följande figur. Den visar sambandet mellan personalkostnader och tabellplacering från den allsvenska säsongen 2011. Häckens personalkostnader ligger ganska exakt i det allsvenska medelskiktet och klubben presterar något bättre än vad den allsvenska marknaden generellt gör. Det betyder att klubben har en trupp som är välbalanserad och presterar mycket väl i förhållande till hur den är värderad av klubbledningen.
BK Häcken rödmarkerad
Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att Häcken är en mycket välskött förening. Gothia Cup bidrar till att skapa tillräckligt stora resurser för att klubben ska kunna förväntas positionera sig på den övre halvan. Den mycket kompetenta sportsliga ledningen bidrar dessutom till att föreningen kan tjäna mycket pengar på sin verksamhet. I figuren nedanför kan vi se en översikt på BK Häckens balansräkning som måste vara något av ett unikum i fotbollseuropa.

Av klubbens totala tillgångar är så mycket som 90% pengar. Frågan är hur dessa pengar kan utnyttjas mer effektivt? För ska klubben kunna ta ytterligare ett steg så måste man utveckla sin kommersiella sida och öka sina löpande intäkter. Gör man inte det så finns en överhängande risk att andra klubbar med en högre omsättning rekryterar över Häckens sportsliga kompetens.

Översikt på BK Häckens balansräkning baserad på data från SvFF:s genomgång av de allsvenska klubbars ekonomier.

7 reaktioner till “BK Häcken – unik balansräkning

 1. Lägg till att Gothia är en ”hyfsad” ingång för att få bra koll på talanger från, låt säga, helt slumpvis – *himlar med ögonen* – Liberia.
  Men egentligen hela världen, så som Gothia har utvecklats till vad det är idag.

  Gilla

 2. Om jag inte missminner mig har Häcken rätt långt gångna planer på en ny/utbyggd arena.

  Jag tror att man kommer att locka fler och fler supportrar om man fortsätter på den inslagna vägen. De förefaller sympatiska och vettiga i sitt sätt att driva klubben, allt de har saknat är sportslig framgång och uppmärksamhet. Vilket de ju har fått de senaste två åren.

  Vad det gäller kassan så har jag fått höra att det finns ett principbeslut att de inte ska använda vinster från Gothia Cup till den sportsliga verksamheten i Häcken. Det kanske kan vara förklaringen till att de har en så stor kassa?

  /Flugan på väggen

  Gilla

 3. Framför allt så behöver de inte använda den kassa till sportsliga verksamheten. De är tillräckligt effektiva i sin verksamhet. Och att spendera kassan på spelare, skulle riskera att urholka den. Så de har en klok strategi tycker jag.

  Kan BKH lyckas projektera en skokartong i samma priskategori som Elfsborg har byggt så har Häcken betydligt mer pengar att finansiera det med än vad Elfsborg hade (som hade typ 0). Och kan Häcken få kommunen att finansiera i samma grad som Borås stad, så har man ett arenaprojekt med mkt låga kapitalkostnader.

  Gilla

 4. De har ju dessutom nytta av pengarna sportsligt genom att de får ett grymt bra förhandlingsläge när de säljer talanger. Vilket ju har visat sig i de senaste årens försäljningar.

  Frågan är om inte tiden som spelarleverantör till de allsvenska konkurrenterna är slut nu?

  /Flugan på väggen

  Gilla

 5. Så är det naturligtvis.

  Försäljningen av Ranegie i höstas visar att den eran nödvändigtvis inte är slut.

  Men det kommer krävas stora resurser för att köpa spelare från Häcken. Om nu spelarna inte närmar sig free agents och inte är tillräckligt attraktiva för klubbar i utlandet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s