Kostnadskontrollmekanismerna fungerar – än så länge

I förrgår presenterade spelarfacket i Major League Soccer sin årliga lista över de löner som ligans spelare får från klubbarna. Den hittar ni under denna länk.

Maxlönen för en spelare i MLS är $335 000 och klubbarna får inte överstiga de $2.8 miljoner som trupperna maximalt får kosta i spelarlöner per år. Utöver dessa restriktioner får klubbarna ta in två designated players. Det är spelare med dokumenterade meriter som anses tillföra värde till ligan. Designated Player Rule togs i bruk 2007 när David Beckham rekryterades till ligan. Varje klubb får ha två designated players. Man kan också ta in en tredje men får då betala $225 000 i luxury tax som andra klubbar får dela på.

Det innebär att löneskillnaden mellan vanliga spelare och de 16 designated players som idag finns i ligan blir ganska kraftig. Klubbarna i MLS har flera kostnadsmekanismer som hjälper dem att exploatera spelarna.

De spelare som har utgående kontrakt saknar rättighet att på egen hand helt bestämma var de ska spela kommande säsong. Först har klubben en option på att förlänga kontraktet med spelaren utan att något annat lag i ligan kan blanda sig in i en budgivning om spelarens tjänster. Skulle denna option inte utnyttjas så skickas spelaren till re-entry draft där klubbarna i en på förhand bestämd turordning väljer rätten att erbjuda spelaren ett kontrakt. Syftet med det är eliminera den budgivning som kan driva upp spelarens ersättning och öka klubbarnas kostnader.

Med dessa kostnadskontrollmekanismer riskerar ligan att gå miste om en hel del talang som skulle kunna utveckla ligan, göra den mer attraktiv och på så sätt öka dess intäkter. Den kollektiva bedömningen bland klubbarna är dock att nyttan inte överstiger kostnaderna. Framför allt så håller mekanismerna nere kostnaderna för spelare som inte är tillräckligt bra för att få kontrakt hos andra ligor. Något som naturligtvis också kan bero på att MLS inte är tillräckligt väl scoutad av klubbar från länder med en jämförbar kostnadsmassa. Det kan således finnas en arbitrage möjlighet för bland annat svenska klubbar.

En reaktion till “Kostnadskontrollmekanismerna fungerar – än så länge

 1. Thanκѕ for a maгvelous posting! ӏ
  truly еnjоуed reaԁіng it,
  you hаppen to be a great аuthοг.
  I will make certain tο bοokmark yοur blog anԁ wіll eventuаllу
  come baсk sometimе soon. І ωant tо
  еncourage yourself to cοntinuе your
  great jοb, hаvе a nicе weekend!

  Feel fгee tо vіsіt mу sіte .
  .. please click the next website page

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s