Något fler Premier League matcher på TV i UK – början till full täckning?

Under sommaren kommer Premier League att auktionera ut sina sändningsrättigheter för säsongerna 2012-13 och tre år framåt. Paketeringen till de inhemska rättigheterna har förändrats från tidigare år. Från och med nästa avtal kommer fler matcher att sändas live i brittisk television.

Tidigare har endast 138 av 380 matcher per säsong visats live där enbart en match på lördagar 16.00CET har fått sändas. Den mest diskuterade anledningen är att ligan inte ska ta åskådare från klubbar i lägre divisioner som spelar match den tiden. Men det låter väldigt mycket som ett svepskäl. Det är snarare så enkelt att Premier League har varit rädda att fler matcher som visas live på TV kan komma att minska efterfrågan på biljetter till arenorna. Och en begränsning av utbudet distributionskanaler bidrar rimligtvis till att klubbarna kan hålla högre priser på sina biljetter. För sju år sedan skrev Stefan Szymanski tillsammans med David Harbord en artikel* om att Premier League som kartell och dess försäljning av sändningsrättigheter var ineffektiv för alla parter, ligan klubbarna samt fansen. Enligt Szymanski & Harnord förlorar ligan stora pengar på att inte sända alla matcher.

För ett halvår sedan gjorde Adam Cox en undersökning** åt Premier League i vilken han försökte att sätta ett pris på en eventuell ineffektivitet. Data hämtades från alla matcher i ligan under perioden 2004 till 2008. Studien kom fram till att publikintäkterna minskade i genomsnitt med 19.7% när matcherna visades i TV. Toppklubbarna förlorade £50 060 för varje tv sänd match medan den negativa effekten för de övriga lagen har varit större och uppgått till £169 839 per TV sänd match.

Cox påpekar dock att intäkterna från sändningsrättigheterna uppgår till £4.12 miljoner per match vilket vida överstiger inkomstbortfallet. Knäckfrågan är om en försäljning av fler matcher i TV kommer att ge en så pass bra marginaleffekt? Premier League kommer nu att experimentera och sälja ytterligare 16 matcher per säsong som får visas live i brittisk television. Antalet paket som kanalbolagen ska tävla med varandra att vinna på auktionen ökar därmed från sex till sju.

Denna förändring är goda nyheter för klubbarnas supportrar. Det något större utbudet av distributionskanaler borde rimligtvis innebära en prispress på biljetter till matcherna. Vem vet, om fyra år kommer kanske samtliga matcher att TV sändas i Storbritannien.

—————————

* Premier League Collective Selling Arrangements and the Pay-TV Market, Restricted View: The Rights and Wrongs of FA Premier League Broadcasting – Stefan Szymanski, David Harbord, 2005

2 reaktioner till “Något fler Premier League matcher på TV i UK – början till full täckning?

  1. Du har säkert rätt, men jag tror framför allt att den här förändringen kommer av domstolsutslaget i våras. PL kan inte längre skydda hemmamarknaden mot utländska paraboler. De löste problemet tillfälligtvis genom att förhindra dessa operatörer att visa alla matcher, men det kommer inte att hålla i längden, då det kostade dem rätt mycket pengar att begränsa rättigheterna utanför Storbrittanien.

    /Flugan på väggen

    Gilla

  2. Så, precis som 2005 så gör konkurrensmyndigheterna PL en tjänst 🙂

    Då försökte PL fantastiskt nog till varje pris att skydda BSkyB:s exklusivitet på hemmamarknaden. Den bröts upp, ligan blev tvungna att dela upp rättigheterna i sex paket varav en motpart bara fick köpa 4. Fler kanalbolag kunde ge sig in i jakten (de hade inte resurserna som bara SKy hade) och konkurrensen ökade priset med 70%.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s