Reflektion efter sommarens internationella transferfönster

Uefa tar varje tillfälle i akt att lyfta fram Uefa Financial Fair Play. Idag menar man att den lägre aktiviteten på Europas transfermarknad är en förändring i beteende på grund av det kommande regelverket. Enligt Uefa har € 1.753 miljarder spenderats, vilket kan jämföras med de senaste fyra årens genomsnitt som ligger på €2.249 miljarder. Det finns naturligtvis ett syfte med Uefa:s kommunikation och det är att försöka få kollektivet där ute att tro på att konkurrenterna har ändrat beteende så att de själva ska känna sig komfortabla med att kunna göra det. Men vem försöker de lura egentligen? Knappt ett dygn efter Uefa:s utspel gick ryska FC Zenit och rekryterade Hulk och Witsel för €80 miljoner, hej.

Saken är den att sommarens transferfönster bevisar precis motsatsen. Det är tillgången på pengar som styr transfermarknaden, ingenting annat. Där pengarna finns värvas det nya spelare precis lika friskt som tidigare, förstås. Klubbarna vill fortfarande – med till buds alla stående medel – vinna matcher, titlar och undvika nedflyttning.

Den lägre aktiviteten kan till största delen förklaras att inkomsttillväxten för klubbarna nedanför den absoluta toppen av näringskedjan är över. Det finns inte så mycker mer intäkter som de kan generera. Och bankerna samt andra privatpersoner är i skuggan av finanskrisen inte längre intresserade att låna ut pengar till fotbollsklubbar. Behoven och efterfrågan på pengar är större på annat håll i ekonomin. Så det vi ser är en ganska ett ganska tydligt växande gap mellan toppen på näringskedjan och resten.

Som jag skrev tidigare (blogginlägg här) är det Premier League och Champions League som börjar bli de mest eftertraktade sändningsrättigheterna även i länder som har egna fotbollsligor med traditioner. Vi är således sakta men säkert på väg mot en marknad där Premier League går mot att bli fotbollens motsvarighet till NHL, det vill säga den globala fotbollsligan där de bästa spelarna återfinns.

När Premier Leagues nya TV avtal träder i kraft från och med säsongen 2013-14 så kommer ligan att ha 10 klubbar på Deloittes ranking av de 20 till intäkter största klubbarna i Europa. Ungefär 8 lag i Premier League kommer att ha intäkter som överstiger de regerande tyska mästarna Borussia Dortmunds inkomster.

Frågan är hur de andra storklubbarna i Europa ställer sig till det. Många av dem håller på att växa ur sina egna ligor. Jag tänker främst på Real Madrid, Barcelona och Bayern München.

Intressanta tider väntar.

3 reaktioner till “Reflektion efter sommarens internationella transferfönster

 1. Helt orelaterat så hörde jag att Halmstad är ute och jagar cash på bygden för att ha råd att betala löner.

  Låter inte som att det fantastiska sponsorprojektet fungerade trots allt.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 2. Bra blogg, det ska bli intressant att se om UEFA vågar använda reglerna nästa år…

  Inte för att det ändrar ditt budskap, men 10 PL-klubbar med högre intäkter än Dortmund låter i överkant. Dortmunds intäkter låg preliminärt på 191 MEuro förra säsongen (inkl 26 MEuro transfer). Personalkostnader 74,5 MEuro.
  http://aktie.bvb.de/IR-News/Ad-hoc-Mitteilungen/Borussia-Dortmund-meldet-vorlaeufige-Zahlen-zum-Geschaeftsjahr-2011-2012

  Gilla

 3. Flugan, kanske inte så oväntat ändå. De lär dock klara sig tack vare uppflyttning och SEF pengar.

  Anonym,
  ok, tack för det. Det var en fin tillväxt. Kollade på Deloittes senaste rapport från 2010/11. BD hade då intäkter på €138 miljoner (exkl spelaraffärer). Sjätte bästa lag i PL €169m och 8:e €100m då.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s