Allsvenska exportmarknader – Eredivisie

Det har väl knappast undgått någon att det för tillfället råder något av ett generellt talangöverskott inom den europeiska fotbollen. Säsongen 2010-11 var det till exempel 1267 fler spelare som lämnade än vad som värvades till de 151 ligor som sajten transfermarkt bokför. I svensk fotboll har vi sett en hel del hemvändare under den senaste tiden och sommarens transferfönster har inte genererat något större talangutflöde från allsvenskan. I detta blogginlägg hade jag tänkt att titta på trenderna i en av de större allsvenska talangexportmarknaderna, Eredivisie i Holland. Till min hjälp har jag hämtat data från transfermarkt.de, sorterat ut och ställt upp i graferna nedanför.

I det översta diagrammet (Figur 1) kan vi se från Eredivisie till andra ligor sålda samt köpta spelarkontrakt. Dessutom visar bilden snittpriset per transaktion. Figur 2 visar spelartransaktioner inom den holländska högsta-ligan och genomsnittspriset per transaktion. Figur tre visar till ligan förvärvade spelare minus sålda spelare och figur 4 visar en historik över Eredivisies exportmarknader. Följande observationer kan man göra.

Två transfer-bubblor har spruckit i Holland. Den första i samband med TV krisen 2002 då fotbollen sades gå mot ett ekonomiskt armageddon och den andra i samband med finanskrisen 2008.

Den första bubblan orsakade en större tillfällig likviditetsbrist i marknaden än vad den andra gjorde. Däremot bantade de holländska klubbkollektivet sina spelartrupper i en mycket snabbare takt i samband med den senare spruckna bubblan. Detta har bidragit till talangöverskottet på marknaden. Vi ser också att det under sommarens transferfönster har blivit en återhämtning och klubbarna har börjat nettorekrytera igen. Denna rekrytering sker dock på mycket låga prisnivåer. Nästan 50 procent av de spelarkontakt som förvärvades till ligan denna sommar kom från den andra divisionen i landet.

Volymen på sålda spelarkontrakt till andra ligor har ökat igen men pengarna från till utlandet sålda spelare stannar i ligan. Vi såg en ökad aktivitet säsongen 2011-12 vad gäller transaktioner inom ligan men det ser ut att avta under den innevarande säsongen (ett vinterfönster kvar). Det betyder att de holländska klubbarnas substantiella budgetunderskott har varit och kanske fortfarande är mycket stort. Det är idag mycket svårare med finansiering av underskotten än vad det historiskt har varit. Banker och privatpersoner lider själva av finanskrisen. Transfermarknaden blir därmed en viktigare finansieringskälla.

Den senaste bubblan drevs till stor del av spanska pengar dit de holländska lagen sålde mycket talang under 2008 och 2009. Idag har de spanska klubbarna generellt inte några pengar att investera och de två som har det (Real Madrid och Barcelona) har vuxit tillräckligt fort för att rekrytera talang högre upp i näringskedjan.

Premier League har genom åren varit en god och stabil exportmarknad dit de holländska klubbarna har kunnat sälja spelarkontakt.

Kan vi då dra några slutsatser ifall Holland kan återta sin position som storimportör av allsvensk talang?

Under de kommande åren så kommer de holländska klubbarna troligtvis inte att kunna öka sina löpande intäkter särskilt mycket. Frågan är naturligtvis om talangexporten från Holland kan nå samma nivåer som under toppåren? Fotbollen blir mer och mer globalt kommersiell. Trots lågkonjunkturen upplever den europeiska fotbollen som marknad fortsatt stark tillväxt. I dag kommer dock denna tillväxt i första hand från företag som har exponering på tillväxtmarknaderna i Asien samt TV avtal som säljs på dessa tillväxtmarknader som blir rikare och rikare för varje år. Denna tillväxt landar i toppen av fotbollens näringskedja, i första hand i Premier League men även i Champions League. 
Frågan är bara vilka vägar (genom vilka ligor) dessa intäkter kommer att distribueras genom transfersystemet. Det är inte omöjligt att Holland blir en mindre betydelsefull exportmarknad för svenska klubbar framgent men det spelar egentligen ingen större roll. Holland kommer i så fall att ersättas av andra marknader. Duktiga spelare vill spela i bättre klubbar och bra klubbar vill alltid ha duktigare spelare. Det är en garanti för att transfersystemet hålls igång, även om likviditeten i det kan variera kraftigt från år till år.

En reaktion till “Allsvenska exportmarknader – Eredivisie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s