Allsvenskan 2013 – säsongen där pengarna fick bestämma

Allsvenskan 2013 är slutspelad. Säsongen måste gå till historien som den där sambandet mellan personalkostnader och tabellplacering har varit som allra starkast. Tittar man på klubbarnas personalkostnader från 2012 och sätter dessa i relation till årets tabellplacering så är förklaringsgraden i modellen så mycket som 72 procent.


Förenklat skulle det kunna betyda att klubbarna har varit ungefär lika duktiga på att utnyttja sina resurser. Pengar är nämligen en resurs som man kan – givet att klubben är välskött – byta mot en annan viktig resurs – kompetens.
Lite korta reflektioner:


Förra årets mästare – Elfsborg, har gjort sin svagaste säsong sedan 2005. En svag prestation som rimligen borde återspeglas i klubbens bokslut för året. Dels så har flera toppkonkurrenter samtidigt lyckats presterat väl, dels så har konkurrenterna fått större resurser och närmat sig Elfsborg vad gäller kapacitet att spendera. Till viss del beror det på nya arenor och till viss del beror det på att Malmö FF och Helsingborg lyckades förädla sina SM guld på ett bättre sätt genom att nå play-off omgången till Champions League som gav €2 miljoner mer i premier från Uefa.


2014 blir ett mycket viktigt år för Elfsborg. Var det här en tillfällig svacka? Eller är det så att SM guldet var den perfekta täckmanteln för en nedåtgående spiral som jag skrev om efter Elfsborgs bokslut 2012?


Helsingborg har under ett par år varit en stark toppkandidat. Man har gjort ett antal lyckade spelaraffärer som man tjänade stora pengar på och dessutom har man vunnit fina premier från sitt deltagande i Europaspelet 2012. Men man har också festat loss rejält och gjort av med ca 55 miljoner kronor på nya spelarkontrakt under två år. Hösten 2013 har varit den baksmälla som brukar komma efter stora fester. Nu är man tillbaka på ruta ett. Det är goda nyheter för de andra toppkonkurrenterna som alla slåss om ett begränsat antal platser i Europacuperna.


Häcken gjorde en fantastisk säsong under 2012 och kom på en andra plats. Många trodde att klubben skulle vara med i guldstriden också under 2013. Det blev inte så. Sätt över två säsonger har Häcken i genomsnitt presterat ungefär som man ska förvänta sig givet klubbens kostnader. Kanske var det bara slumpen som gjorde 2012 så fantastiskt och 2013 som en säsong där man länge var med i striden om att undvika degradering.


Djurgården har under 2013 fått en bättre ekonomi. Det vill säga man har slutat på en plats i tabellen som storleken på kostnaderna motiverar. Så har inte fallet varit tidigare och klubben har redovisat enorma finansiella underskott. Lyckas man fortsätta prestera mer effektivt så borde intäkterna kunna växa och därmed utrymmet för högre kostnader kunna öka. Och det är ju det man vill som en vinstmaximerande klubb där vinst definieras som plats i tabellen.


Malmö FF lyckas prestera enligt förväntningarna. Starkt med tanke på att man måste göra just det. Så länge man lyckas med det så kan man hålla sinekonomi flytande och fortsätta vara konkurrenskraftig i allsvenskan. Skulle man lyckas nästa år lyckas kvala sig in hela vägen till gruppspelet i Champions League så kommer man hem med ca 180 miljoner kronor. Det skulle kunna leda till att vi får ett svenskt FC Köpenhamn. Det vill säga en klubb som vinner mästerskapet 7 av 10 säsonger. Men erfarenheten säger att vägen till Champions League är lång.


I övrigt tycker jag att figuren talar för sig själv.

9 reaktioner till “Allsvenskan 2013 – säsongen där pengarna fick bestämma

 1. Vore inte prissumman för en Svensk klubb ännu högre för CL-gruppspel? Ca €11M får man först och främst för deltagande i kvalomgångarna och gruppspelet.

  Sedan tillkommer ”market pool”-belöningen som väl utgår väl från värdet på tv-marknaden i laget land, och som sedan delas mellan lag från just detta land? Nordsjælland drog in €11,3M genom market pool som ensamma danskar i huvudturneringen och summan är väl då den danska marknadens värde om jag fattat det rätt? Om värdet är samma per capita i Sverige som i Danmark skulle denna summa uppgå till €19,4M, givet att regler och tv-avtal är identiska.

  Det låter ju lite för bra för att vara sant, så det är nog inte sant. Annars skulle hela äventyret omsätta typ 330MSEK med matchintäkter inräknat.

  Gilla

 2. Hej,

  Sportsliga resultat korrelerar ju oftast inte så fint som allsvenskan 2013.

  Ett förslag till analys: Nästa gång du tar upp en över/underprestation i förhållande till en klubbs personalkostnader, vore det intressant att undersöka om detta kan förklaras av om hur stor del av personalkostnaderna som finns på skadelistan respektive planen. Hoppas det framgår vad jag menar.

  Gilla

 3. Skriv gärna ett inlägg där du synar Friends Arena och ekonomin kring den. Media slår ju på stora trumman om att konkursen de facto kommer ske. Finns det tydliga belägg för detta? Exempelvis Peab har ju intresse i Arenastaden i stort. Samtidigt är väl inte en försäljning orimlig. Hur påverkas AIK och dess kontrakt vid en försäljning?

  Hälsningar

  Gilla

 4. Johannes,
  Jag tror att den market pool för svenska lag borde vara ungefär lika med danska. Anledningen till det är att värdet på de danska sändningsrättigheterna till Champions League borde vara ungefär stora som de svenska. Anledningen till det är att Premier League är mer populärt i Sverige (tar en större marknadsandel) och även hockeyn som tar en relativtstor marknadsandel i Sverige. Så även om TV marknaden (mätt i pengar) är större i Sverige så tror jag inte att Uefa får mer pengar för Champions League än vad man får från den danska marknaden.

  Johan, bra idé. Svårt med att säkerställa data för ändamålet.

  Anonym,
  Jag kommer att skriva ett inlägg om NA. Tyvärr har media inte lyckats särskillt väl med sin granskning. Man har bara redovisat för storleken på förlusterna men inte gjort någon konsekvensanalys.

  Konkurs är ingen dålig utväg för SvFF. Även om en ackorduppgörelse helt klart är ett bättre alternativ. Både för SvFF men också för AIK, skulle jag anta. Återkommer.

  Gilla

 5. Att ha skadade spelare i truppen beror i regel inte på otur. Skadebenägenhet är en viktig faktor att bedöma när man köper spelare, Vältränade spelare som inte har en skadelista bakom sig blir sällan skadade. Bra tränare och bra scouting gällande detta är således viktigt. Handlar alltså om hur man använder sin penningpåse även här.

  Gilla

 6. ->Anonym: Jag håller med och därför är det ju intressant om de faktorer du nämner också kan förklara resultat, att det inte är enbart kopplat till lönebudget, vilket verkar hyfsat belagt empiriskt.

  -> OH: jag vet! det är synd men jag har fått intrycket att physioroom.com stämmer hyfsat?

  Gilla

 7. Det intressanta är väl inte bara att stor ekonomi har givit höga placeringar. Det är väl minst lika intressant vilka som presterar betydligt bättre/sämre än ekonomin borde tillåta? Där ser det ut som att BP, Häcken och Elfsborg underpresterat mest, medan i synnerhet Åtvidaberg, men även Kalmar och Malmö har överpresterat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s