The Wolf of Knalleland

Olof Lundh kan idag avslöja att Elfsborgs förlust för säsongen 2013 kan komma att hamna på 12 miljoner kronor. Det är en ansenlig summa pengar. Bosse Johansson menar att man hade exceptionellt höga avskrivningar, 17 miljoner kronor. Avskrivningarna borde dock inte ha varit en issue eftersom ordföranden för två år sedan slog fast att truppen var lågt värderad i samband med att han försvarade underskottet för 2011. En lågt värderad spelartrupp borde därmed ha skapat tillräckligt bra avkastning för att väga upp storleken på avskrivningarna. Men det är bara teknikaliteter i sammanhanget.

Den stora frågan är: Tog klubben för stora risker inför säsongen? Det förefaller i alla fall tämligen solklart att Elfsborg bytte beteende och blev oerhört mindre försiktigt än tidigare år.

Att det var en medveten satsning råder det ingen tvekan om. Men också Leeds satsning på Champions League för ungefär 10 år sedan var medveten. Och de flesta andra klubbar som hamnat på obestånd har också de gjort medvetna satsningar.

Det kunde faktiskt ha slutat riktigt illa också i det här fallet. Det där sena målet på bortaplan mot FC Nordsjælland ledde till gruppspel i Europa League och vad man kan förmoda lite drygt 10 miljoner kronor i nettovinst på europaäventyret. Istället för mer eller mindre ett break-even resultat därifrån.

Kanske är det så att Elfsborg till slut drabbades av Stockholmssjukan. Doften av potentiella Champions League multimiljoner lockade fram det stora riskartilleriet. Just det här är något jag ska försöka bena ut när siffrorna väl är färdiga.

2 reaktioner till “The Wolf of Knalleland

  1. Enig i din uppfattning. Elfsborg satsade stort inför 2013. Säkert inte gratis att låna in Bangura. Dessutom valde man att behålla Keane som var tänkt att lämna inför 2013. Förvärv av Hauger och Beckman anslöt till truppen samtidigt som man redan innan säsong hade Sveriges största trupp. Och ingen betydande spelare som lämnat under säsongen. Nu efteråt kan vi säga att det var en satsning som inte gick hem. Nu under silly season ser vi att åtta spelare på hög allsvensk nivå lämnat. Och ingen värvats. En rejäl sänkning av lönekostnaderna. Samtidigt som att man fortfarande har en trupp som räcker för att finnas med i toppen av Allsvenskan (även om det kanske inte räcker för att räknas som favorit). Vore bra för Svensk fotboll om Elfsborg kan fortsätta finnas med i toppen av Allsvenskan. Har ju varit starka i att utveckla talanger. Hoppas på en återgång till den tidigare modellen. Låt Stockholms- och Skåneklubbarna pröva dessa större satsningar. Bör ligga närmare till hands för AIK eller Helsingborg.

    Gilla

  2. Blir väldigt intressant att se din analys av siffrorna. I samband med värvningen av Bangura sades det att risken var minimal, att kostnaderna överdrevs av media och att merparten av pengarna kom ifrån en punktinsats från postorderkungen med vänner.

    Uppenbarligen var detta en mörkning, för inte borde Tom Söderberg och Beckmann ha gått på så mycket att det skapar en sådan oerhörd smäll?

    Lönekostnaderna med tunga avlastade poster för Bangura, Elm, Ishizaki, Keene, Jörgensen, Stefan Larsson och halvåret för Söderberg bör ju innebära att 2014 bör innebära vinst om det sportsliga inte haltar allt för mycket. En uppsida om cupen bärgas då seedningspoängen är så pass hög att IFE ju faktiskt kommer att bli seedade även i playoff.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s