Inför Allsvenskan – AIK

AIK:s affärsmodell förefaller relativt enkel att sammanfatta. Enskilda år – där klubben lyckas kapitalisera rejält på ett eller flera spelarkontrakt – finansierar de närmast kommande åren av klubbens välfärd. En välfärd som i AIK:s fall är att i första hand vinna stora eller lilla silvret. Men AIK har också lyckats arbeta upp ett förhållandevis gott eget kapital vilket gör denna modell mindre sårbar än vad den har varit tidigare. Efter försäljningen av Alexander Isaks kontrakt under 2017 minskar risken än mer. AIK tillhör allsvenskans överklass vars storlek på personalkostnaderna varje år tillhör den absoluta toppen. Bortsett säsongen 2010 tillhör också tabellplaceringarna det.

Intäktsmassan är driven av matchdagen och med tanke på hur högt uppe AIK rankas i diverse varumärkesundersökningar så har man häpnadsväckande svårt att få sponsorintäkterna att öka. Eller säger det kanske något om undersökningarna?

Framtidsutsikter: Historiskt sett kan vi konstatera att personalkostnaderna har skjutit i höjden, året efter de få gånger som AIK redovisat svarta siffror. Det är mycket troligt att vi får se en stark tillväxt redan i 2017 års personalkostnader, det vill säga samma år som AIK bör kunna redovisa en historiskt stor vinst. Denna kostnadstillväxt kommer att vara driven inte enbart av en större egen kassa utan också av konkurrenter som är aggressiva i sin respektive rekrytering. Kanske lyckas man att vinna mer pengar i de internationella cuperna denna gång och undvika förlustår efter 2017, vilket har varit fallet tidigare.

AIK:s problem är att man inte kan vinna över Malmö FF med pengar, åtminstone under de närmast kommande åren. Man måste göra saker mycket bättre under 30 omgångar. Eller hoppas på slumpen.

AIKfinancials
Figur 1 – Finansiell profil AIK Fotboll AB. Risken beräknas genom att ta genomsnittet för de tre senaste årens resultat exklusive försäljning av spelarkontrakt och dividera det med storleken på det egna kapitalet.

fapmAIK

Figur 2 – sportsliga resultat som en funktion av personalkostnaderna. Ett urval på 20 klubbar under perioden 2010 till 2016 där kravet är att ha spelat minst två av åren i allsvenskan. Varje observation visar relativ tabellplacering respektive säsong i förhållande till relativ personalkostnad respektive säsong. De gulsvarta cirklarna representerar AIK:s prestation respektive år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s