FAPM #3 – empiri – de allsvenska "performance – spreadarna"

performance spread Hammarby Fotboll
(klicka på bilden för högre upplösning)

Baserat på den fotbollsekonomiska teorin där det finns ett visst samband mellan resurser och sportslig framgång kan vi identifiera felprissättningar på respektive fotbollsmarknad. Även om sambandet inte är lika starkt i allsvenskan som i den engelska ligafotbollen bör det ändå innebära att resurser och sportslig framgång, trots en viss deskripens dem emellan, över tiden alltid bör närma sig varandra.

Ovanstående bild visar ett urval ”performance-spreadar” i allsvenskan.
Du kan även ladda ner dessa i pdf-format. (här). (förklaringar finnes i botten på inlägget)

Viktigt att tänka på att dessa bör analyserar individuellt eftersom klubbarna har olika förutsättningar vad gäller fasta kostnader. T.ex betalar Elfsborg lika mycket i arenahyra som AIK betalar för säkerhet/publikservice. Vi ser dock tecken på att linjerna i de flesta fall till slut söker sig mot varandra. Marknaden har i slutändan alltid rätt.

Lite kommentarer:

Hammarby kommentar här och här. Men uttrycket ”det svänger om Bajen” stämmer ju även här.

Kalmar har ”lurat” marknaden i 4 år nu. När korrigeras denna felprisättning? (lite tankar kring detta här samt här)

Elfsborgs positiva spiral. Klubben har lyckats att klättra uppför fotbollmarknadsinjen. Detta gjorde man dock först efter att Elfsborgs logistiska förutsättningar kraftikgt förändrades. Men ändock, ett tecken på bra management-skills där klubben mycket snabbt drog nytta av den nya arenan. Externt kapital vid förvärvev Anders Svensson och Mattias Svensson gav en välbehövlig hävstång (leverege) för att snabba på processen.

Djurgården befinner sig i en negativ spiral där man sportsligt följer intäktstrenden nedåt. Borde indikera på mindre bra management-skills. (kort reflektion här)

Helsingborg har hållit en relativt jämn och mindre bra nivå under millenniet. En av allsvenskans svagaste balansräkningar kan vara en anledning. Strategier, delvis framtvingade av balansräkningen en annan.

Malmö kan inte botförklara sin jämna låga nivå med en dålig balansräkning.

AIK är nästan helt omöjligt att analysera.

– Jag tog med Örgryte då exemplet är talande. Kolla felprisättningen i början av milenniet. Var det ”excellent management skills”? Var det så att klubben ville avancera uppför fotbollmarknadslinjen? Den sportsliga prestationen finansierades genom stora ekonomiska underskott. Minus 26 miljoner inkl spelarförsäljningar åren 2001-2006.
(2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006)
Konsekvens – lex Leeds – utslagning.

********

– Det förefaller vara så att mindre klubbar har sin intäktskurva (färgad) under den sportsliga (svart). Helt klart är att deras organisationer och arenor kostar mindre än de större klubbars dito vars sportkurva ligger under intäktskurvan.

————————
1. Färgade linjen – Marknadsandelar (driftintäkter/summa allsvenska driftintäkter) och därmed resurser i förhållande till sina allsvenska konkurrenter.

2. Svarta linjen – Sportsliga marknadsandelar(antal inspelade poäng)/(totalt antal utdelade poäng i ligan).

3. Röda linjen – Spreaden (skillnaden mellan resurser och sportsligt utfall) visar förändringen vad gäller klubbens totala prestation i förhållande till sina konkurrenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s