FAPM #4 – empiri – Europa-perspektivet

saxat från: BENCHMARKING REPORT CLUB LICENSING – The European Club Footballing Landscape
(klicka på bilden för bättre upplösning)

Marknaden ser även ut att vara relativt effektiv ur ett Europa-perspektiv. FAPM gäller i allra högsta grad. Vad gäller just denna ögonblicksbild, borde det dock rent teoretiskt finnas en större tröghet vad gäller korrigeringar pga ”koefficient-systemet” där det är svårt för lågt rankade klubbar att avancera pga den höga sannolikheten att lottas mot övermäktigt motstånd.

Sverige ligger något till vänster om fotbollmarknadlinjen vilket indikerar att man givet resurserna inte presterar optimalt. Det skulle kunna bero på den jämna inhemska ”competitive balance” där de svenska klubbarna på grund av ojämnhet i sina allsvenska prestationer, mycket sällan får kontinuitet i Europaspelet och därmed går miste om ökad rutin, koefficient för att kunna skapa förutsättningar till ständig förbättring.

Observera de inringade ”felprissatta” ligorna.

– Är det svarta pengar inblandade?
– Är det oligarker som betalar notan?
– Är det obetalade lönercheckar?
– Endast ett fåtal klubbar som har höga intäkter. Resten drar ned snittet?
– En svag inhemsk ”competitive balance”?

3 reaktioner till “FAPM #4 – empiri – Europa-perspektivet

  1. Det finns alltså hela 10 länder som har lägre intäkter men högre rankning än Sverige. De flesta är s.k. öststatsländer. Man undrar, om det nu är den svenska arenasituationen som gör att vi laggar efter andra länder, hur ser arenorna ut i de länder som ligger före oss?Objection your honour, leading question…T.o.m. Norge som endast ligger någon placering före i intäkter är många placeringar bättre sportsligt sett.Jag misstänker att det är inte kontrollen över varmkorvsförsäljningen inne på arenan (eller sittplats) som avgör svensk fotbolls framtid, snarare är det hur kompetenta ledningarna är. Management is king!

    Gilla

  2. Vill bara informera herrskapet om följande:”Det finns inte någon som kallar sig för fotbollstränare som inte vill träna Djurgården, och jag är ju fotbollstränare.”– Z.Lukic, tränare och entreprenör inom cigarettbranschen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s