Revenue Sharing – den italienska nyckeln

Serie A övergår från och med nästa säsong till en central försäljning av sändningsrättigheter. Fram till nu har klubbarna sålt sina egna sändningsrättigheter individuellt. Och det finns tydligen redan en italiensk fördelningsnyckel för distribution av tv intäkterna.

40% av intäkterna ska fördelas lika mellan alla klubbar.
30% ska fördelat baserat på sportslig prestation.
30% ska fördelas beroende av storleken på klubbarnas publikunderlag.

Hur kommer det att påverka tävlingsbalansen i ligan?

Idag betalar marknaden drygt 60% av de totala tv-intäkterna till ligans fem största klubbar. Mindre än 40% till resten med andra ord.

I den kommande regimen garanteras de 15 mindre klubbarna i ligan 30% av de totala TV intäkterna genom ”likadelen” i fördelningsnyckeln. Det finns sedan en hel del marknadsandelar att spela om.

I Italien kommer så mycket som ca 60% av samtliga klubbars totala intäkter från sändningsrättigheter. Förändringar i de relativa förhållandena mellan klubbarna i denna intäktskälla borde rimligtvis ha en inte helt obetydlig effekt på konkurrensbalansen.

5 reaktioner till “Revenue Sharing – den italienska nyckeln

 1. ”30% ska fördelas beroende av storleken på klubbarnas publikunderlag.”

  Jäkligt diffust begrepp det där om publikunderlag. Jag tycker att man borde skapa incitament för att bredda publikunderlaget PÅ ARENAN, snarare än framför TV:n eller något annat medium. Enkelt och mätbart, direkt korrelerad med det faktiska intresset hos TV-tittarna. Definitivt något för allsvenskan, skapar incitament för att utveckla arenor och evenemangen åt de sanna artisterna, publiken!

  Fast om det inte passar KFF och TFF så bör det ju så klart inte införas.

  Gilla

 2. Lite oklart, det stod ”fanbase” och då kan det faktiskt vara ”på arenan”. Håller men, ett bra incitament om man vill utveckla live-produkten.

  Vill man däremot använda TV pengar som en ren tävlingsbalans-hållare kommer det ju inte att införas.

  Gilla

 3. Tyvärr kommer ju småklubbarna alltid att vara i majoritet, så vi kommer ju inte att se någon förbättring förrän… ja, jag vet inte.

  Tyvärr är vi ju återigen på fel sida om TV-pengarna nu. De stora vinnarna är de som ligger mellan plats 5 och 12 i Allsvenskan och är i allt övrigt lika ointressanta.

  Tävlingsbalansen är det ingen som talar om för oss i SuperEttan.

  Varför inte vända kappan efter vinden? 😉

  OH, har du någon kontakt med föreningen? De verkar ha enorma problem att få siffrorna att dansa just nu. De ser nästan uppgivna ut…

  /Flugan på väggen

  Gilla

 4. Siffrorna är nog så svåra att få ihop som vi kan befara över. Det blir ju ett rätt så stort förväntat intäktsbortfall, främst på matchdags-sidan och marknad. De flesta spelarkontrakt är ju tecknade där spelarna förväntas producera allsvensk fotboll på den övre halvan.

  Vi ska komma ihåg att när AIK åkte ur 2004, så fick de, under 2005, extraordinära intäkter på ca 10 miljoner från en idrottsinvalidförsäkring på Andreas Andersson.

  Trots det genomförde man en nyemission á 20 miljoner för att stärka rörelsekapitalet direkt efter S1 säsongen. Det är förmodligen en inte helt olik situation. Och då hade de trots allt ett relativt högt publiksnitt.

  De som däremot ser ut att kunna göra en hacka på Bajens dergradering är TV4 Gruppen som ju kraftigt ökar sina sändningar från superettan i allmänhet och Hammarby i synnerhet hos sina reklamfinansierade kanaler (TV4&TV4sport). Jag tror inte bortfallet av abonenter för canal+ blir så stort och lägg därtill en målgruppsöverföring från pay-per-view (som de väl inte äger) till TV4.

  Gilla

 5. Skulle bara titta in och säga att jag håller med Adam.

  Och tillägga att fördelningsnycklarna borde vara mer förmånliga för AS genom att minska bidraget till SE (och därmed låsa AS ekonomiskt)

  …vilket skulle gynna KFF och TFF än mer…

  /KFF

  webcam på vårt arenabygge http://webcam.kalmarff.se/
  Just nu en grävmaskin…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s