Dominansen är MFF:s att förlora

Den första oktober 2016 åkte Malmö FF till Hisingen för att möta sin bogey-motståndare Häcken. Man gjorde det utan framträdande spelare som Markus Rosenberg, Anders Christiansen, Magnus Wolff Eikrem samt Rasmus Bengtsson men trots det åkte MFF hem med en 4-2 seger i bagaget.

Den sjuttonde februari 2017 presenterade Malmö FF sitt bokslut för 2016. Klubben redovisade en vinst före skatt på fem miljoner kronor. Intäkterna uppgick till 247 miljoner, stärkta av 40 miljoner i vinst på försäljning av spelarkontrakt samt 21 miljoner från Uefa (4mkr för EM spelare, samt 17mkr i slutlig avräkning från deltagande i CL tidigare år).

Mainstream media gick tidigt ut och rapporterade om att amorteringar av skuld och köp av aktier i arenabolaget medförde att resultatet inte blev större än vad det blev. Men faktum är att varken amorteringar eller förvärv av aktier är några resultatpåverkande poster. Båda bokas direkt över balansräkningen.

Anledningen till att resultatet inte blev större är att Malmö FF – med Champions League miljonerna i ryggen – har uppgraderat sin ekonomi till en ny nivå. Avsaknad av spel i internationella turneringar skapar intäktsbortfall enskilda år som 2016.

Figuren nedanför illustrerar det mycket väl. Personalkostnaderna har ökat med drygt 50 miljoner på tre år, till 125 miljoner kronor 2016. Det sätter en helt ny standard för allsvenskan och är 50 miljoner kronor mer än den klubb som spenderar nästmast på personalkostnader. Det är också det som skapar möjligheten att mitt under brinnande guldstrid kunna hantera flera skador eller avstängningar på tongivande spelare. Faktorer som kan kosta ett mästerskap enskilda år. En större kostnadsmassa och rimligt medföljande större bredden och kvaliteten på truppen som den medför innebär också en högre sannolikhet att kvalificera sig till gruppspelen i de internationella cuperna.  Denna kostnadsmassa hade dock inte varit hanterbar sett till rimligt risktagande utan att ha Champions League miljonerna som en försäkring på kontot. Fler anteckningar kring det från i somras på denna länk.

mff_ekonomi
Tidsstudie kostnader samt intäkter exklusive försäljning spelarkontrakt samt intäkter från internationella cuper. De mönstrade fälten visar kostnaden för Stadion där MFF fram till sommaren 2012 redovisade en hyra från arenabolaget. Efter att ha förvärvat en majoritet har arenabolaget inkorporerats i MFF:s redovisning och klubben bär de olika kostnadsposterna för arenan.I övriga externa kostnader ingår: matchkostnader (13.6mkr 2016), kostnader marknadsaktiviteter (26.6mkr 2016), övriga kostnader (21.8mkr 2016)  datakälla: mff.se (årsredovisningar)

Erfarenheten från allsvenskan säger oss att det går att vinna mästerskapet med mindre resurser. Man kommer långt med att göra rätt saker. Kalmar FF, Helsingborg och Norrköping är goda exempel de senaste tio åren. Malmö FF spenderade mest pengar av alla klubbar i allsvenskan under i stort sett hela 00-talet utan att vinna titeln mer än en gång (2004). Det var först runt 2010 som man uppgraderade sin verksamhet kvalitetsmässigt och fick en större utväxling på spenderade pengar.

Men framgång driver kostnader. Kanske är det därför det har varit så svårt att vinna allsvenskan två eller flera år i följd. Pengarna räcker inte till. Om man nu inte vinner en stor summa i Champions League.

För ett par tre år sedan – i Play The Games årliga diversity index rapport stod det: The next tournament, which culminates in Berlin next April, sees the continuation of a number of long-running domestic hegemonies that have, in many cases, been aided by UEFA prize money from playing at various stages of the Champions League over the years.

Dominansen i allsvenskan är Malmö FF:s att förlora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s