Utmanar Peking Elfsborg som förste utmanare?

Elfsborg har under årens lopp profilerat sig som klubben som vill utmana storstadslagen. Och man har gjort det mycket bra. Jag skev en kortare text om det i höstas.

Men nu ser Boråsarna ut att få konkurrens. Från Norrköping. Under de två senaste säsongerna har Peking vunnit guld samt lilla silvret och bidragit till att Elfsborg hamnat utanför Europaplatserna i den allsvenska tabellen.

Igår presenterade båda klubbarna sina bokslut för 2016. Det vi kan se är att Norrköping har skördat frukten en sina sportsliga framgångar och nästan arbetat sig ikapp Elfsborg finansiellt. Det egna kapitalet är förvisso större (70 mkr vs 39 mkr) men de årliga intäkterna från matchdag, sponsorer samt sändnings-rättigheter, det vill säga kapaciteten för att kunna finansiera de löpande utgifterna som förväntas ge en relativt starkare trupp har en bit kvar.

elfs_pek
Figuren visar de olika intäktsklasserna (mkr), personalkostnader samt resultat före skatt för respektive klubb. Den svarta linjen visar Elfsborgs genomsnittliga personalkostnader under 10-talet (2010 samt 2013 exkluderade pga extrema toppar på 70+ mkr)

Ett guld och ett litet silver i all ära. Att bibehålla en hög nivå över tid kostar pengar. Figuren till höger (ni som läser på mobilen får scrolla ner) visar att det finns ett mycket starkt samband mellan sportslig framgång och storleken på personalkostnader.

Elfsborg är en klubb har hushålligt med sina pengar mycket väl ända sedan man uppgraderade sin verksamhet 2006. Därför är det rimligt att titta på vilken nivå Norrköping bör sikta in sig på vad gäller personalkostnader och löpande kunna klara av att finansiera den nivån. Idag saknas det närmare 12 miljoner upp. Till Norrköpings Tidningar säger klubbens kassör att man räknar med ökade personalkostnader och en ökad budget för spelartruppen för att kunna utmana topplagen. Det förhållandevis höga egna kapitalet gör det möjligt att till en viss gräns kunna vara offensiv och jobba in pengarna, i första hand publik och marknad. Men också genom få ett jämnare inflöde av pengar från försäljning av spelarkontrakt. Under 10-talet har Elfsborg ett positivt transfernetto på lite drygt 50 miljoner kronor (mer än 7 mkr i genomsnitt per säsong) vilket både är en effekt av – och har bidragit till klubbens framgångar på fotbollsplanen.

elfsb_transfernetto
Figuren visar att Elfsborgs handel med spelarkontrakt har varit en viktig ingrediens i klubbens dagliga verksamhet. Förutom förvärv av kontrakts-bundna spelare (avskrivningar spelarkontrakt) har transfernettot (intäkter minus avskrivningar) finansierat klubbens övriga verksamhet och sportsliga framgångar.

Kan Norrköping ta steget och utmana Elfsborg som förste utmanare till storstadslagen? Om man gör saker på rätt sätt så finns förutsättningarna. En anrik historia och ett välkänt namn som rimligen borde kunna kapitalisters bättre på publik- och marknadssidan. Däremot bör man kanske passa sig för att utmana storstadslagen här och nu, med plånboken. Precis som Häcken har man idag är ett relativt stort eget kapital utan att riktigt kunna få det att arbeta på fotbollsplan. Eller ja… kan, kan man. Men skulle man börja spendera pengar på spelarkontrakt så som Malmö FF (innan 2014), AIK och IFK Göteborg (det är knappt så de själva klarar av det) gör, så är man rimligen hyfsat snabbt lika fattig som Helsingborg. Eller ja, ännu fattigare då man i Norrköpings fall behöver bära en skuld på cirka 290 miljoner kronor som finansierar Parken.

Vad gäller Elfsborg så kan klubbens finansiella situation komma att pressas av ett mindre frekvent deltagande i Europaspelet. Klubben har genom åren tjänat respektabla summor pengar vilket naturligtvis har bidragit till en bibehållen hög sportslig nivå. Det ena ger det andra och vice versa. Att ta sig till gruppspelet de gånger man kommer att delta i Europa framgent skulle kunna kompensera det mindre frekventa deltagandet. Om man inte lyckas med det så riskerar Elfsborg att tappa konkurrenskraft.

elfsborg_eu
Elfsborg: redovisade intäkter samt kostnader från internationella cuper. Streckad linje visar tre års glidande medeltal. Datakälla: Elfsborgs årsredovisningar 2006-2016.

Å andra sidan har man under årens lopp visat sig vara duktiga på att svara på konkurrenternas försök att sparka ner dem från toppskiktet. Fortsättning följer.

En reaktion till “Utmanar Peking Elfsborg som förste utmanare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s