Går fotbollen att rädda?

I mitt förra blogginlägg skrev jag bland annat om vad som händer när engelska fotbollsklubbar hamnar på obestånd. I sista stycket funderade jag om inte de kollektiva så kallade fotbollsskulderna hade vuxit sig så stora att fotbollen stod bortom räddning. Det skulle inte finnas tillräckligt med nya ägare med tillräckligt med pengar för att kunna hantera alla skulder.

https://osynligahanden.com/2020/04/13/the-football-creditors-rule/

Därför blev jag lite glad när nestorn inom fotbollsekonomin – Stefan Szymanski igår fredag höll ett webinar i ämnet. Szymanski är ekonomiprofessor och har studerat fotbollsekonomi sedan början av 90 talet. Under de senaste tio åren har han också ägnat sin tid åt att studera insolvens inom fotbollen.

Webinariet går att streama. Det är 90 minuter långt. Mycket intressant.

För att sammanfatta det hela så är den engelska fotbollspyramiden på obestånd. På alla nivåer. Tekniskt – alltså i teorin.

Szymanski bryter ner kassaflödena och och gör vissa antaganden. Han utgår från den förra säsongens Ebitda – alltså kassaflödena från den löpande verksamheten. Approximerar hur en 20 procentig minskning av intäkterna – allt annat lika – påverkar kassaflödena under den nuvarande säsongen. Sedan tittar han på effekterna från balansräkningen, det vill säga rörelsekapitalet. Szymanski tar han höjd för att försäljningen av säsongskort minskar med 25 procent. Säsongskort är ett lån från supportrarna som finansierar verksamheten. Vi vet inte ens om nästa säsong kan starta med publik på läktarna, alltså är denna finansieringsform väldigt osäker.

Vidare räknar Szymanski också med klubbarna inte kommer att erhålla 25 procent av sina transferfordringarna som de har på andra klubbar. Det finns ju inga pengar att dessa med. Baserat på det så finns det ett kassaflödes-underskott på närmare 1.3 miljarder pund, varav 800 miljoner pund i Premier League.

ebitda

Rimligen brottas de andra europeiska ligorna med liknande problem, om än med andra nominella belopp. Det här är ett problem på kort sikt. Det händer alltså här och nu. På lite längre sikt brottas fotbollen med det faktum att världen kommer att befinna sig i en lågkonjunktur vilket kommer att påverka fotbollens framtida intäkter negativt.

Szymanski har ett förslag på en lösning. Den går ut på att man använder fotbollens framtida värde för att rädda fotbollen idag. Man instiftar en räddningsfond för hela kontinenten. Den säkerställs mot kommande intäkter. Alltså – den finansieras genom framtida kassaflöden från framtida TV avtal. T.ex. så skulle framtida kassaflöden från allsvenskans kommande TV avtal vara med och finansiera räddningsfonden. Alltså det TV avtal som kommer efter att Discoverys nuvarande har löpt ut 2025.

Sedan konsoliderar man sedan de kollektiva fotbolls-skulderna med pengarna som finns i räddningsfonden.

Alltså, skillnaden mellan övergångs-relaterade skulder och fordringar var 1.2 miljarder euro 2018. Sedan dess har det varit fyra transferfönster och det är ett rimligt antagande att dessa uppgår till närmare 1.5 miljarder euro. Här och nu. Den skulden räknar man av mot räddningsfonden.

Vidare så behöver man förhandla med spelarkollektivet. Deras kontrakterade löner under de kommande åren är helt enkelt för höga i relation till de förväntade intäkterna som ju påverkas negativt av lågkonjunkturen.

Det är en mycket sofistikerad idé. Däremot medför den enorma transaktionskostnader. Med transaktionskostnader menar jag komplexiteten i de kollektiva förhandlingarna. Om alla anstränger sig till sitt yttersta så finns det förutsättningar att kunna genomföra det här. Däremot förutsätter det att alla har en gemensan samsyn på hur fotbollen ska organiseras i framtiden. Det vet vi att så inte är fallet.

Jag tar med mig främst två saker från webinariet.

Ett, det räddningspaket som Szymanski presenterar har aldrig någonsin skådats inom fotbollen. Det säger väldigt mycket om magnituden i den här krisen.

Två, fotbollen som upplevelseindustri kommer troligen att överleva också denna kris. Hur den kommer att organiseras när vi väl kommit ut på den andra sidan är däremot lika osäkert som prognoserna för hur pandemin kommer att utveckla sig den närmaste tiden.

En reaktion till “Går fotbollen att rädda?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s