Transfermarknaden och brexit

I tider där Covid-19 dikterar nyhetsflödet för fotbollen har det faktiskt kommit lite andra nyheter också. Det engelska förbundet FA har presenterat sin verksamhetsberättelse för den förra säsongen och i den fanns information om att det nu finns en samsyn mellan FA och Premier League om hur spelare med utländskt pass ska hanteras post-brexit.

https://apnews.com/cd4c1049e33d99ec5439f27a5f03adea

I korta drag kommer spelare med pass från EU länder att betraktas likadant som vilka andra länder som helst. Alltså så som till exempel spelare från Sydamerika bedöms idag. För att dessa spelare ska kunna få arbetstillstånd i Storbritannien så kommer det krävas en rekommendation från FA.

FA:s rekommendation bygger på ett poängsystem där spelarna rankas efter antalet landskamper och den Fifa ranking som landslaget har. Därefter storleken på transfersumman och spelarens personliga kontrakt i relation till motsvarande inom klubbkollektivet.

Rimligen kommer de rikaste klubbarna i ligan att till ganska stor utsträckning kunna fortsätta att importera högklassig talang. Däremot kommer troligen de mindre klubbarna att inte klara av det i samma utsträckning som man har kunnat göra tidigare.

Och det förefaller det mer eller mindre osannolikt att en spelare tillhörande en allsvensk klubb ska kunna få arbetstillstånd för spel i Premier League.

Idag har endast 35 procent av spelarena i Premier League brittiskt pass. I EFL Championship är hälften av spelarna britter och i League One är de 70 procent.

Brexit kommer rimligen att gynna de brittiska spelarna som kommer att uppleva mindre konkurrens från utlandet.

Premier League är hjärtat i den europeiska transfermarknaden. Under 2019 importerade ligans klubbkollektiv talang från Europa för 1 miljard sterling, motsvarande drygt 12 miljarder kronor. Det är pengar som varje transferfönster återanvänds på transfermarknaden och på så sätt till slut också når allsvenska klubbar.

Frågan är hur mycket av de dryga 60 procenten av Premier Leagues brutto-transferutgifter som under de fem senaste åren har hamnat i Europa som kommer att allokeras om till den brittiska transfermarknaden och därmed stanna på öarna. 5%, 10%, 20%, kanske mer?

Om Covid-19 punkterade bubblan på transfermarknaden så kommer Brexit inte att underlätta återhämtningen. Inte utanför de brittiska öarna.

pl_import
datakälla: Deloitte & Cies (International Centre for
Sports Studies)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s