Champions League

Uefa Champions League är tillbaka med ett nytt slutspelsträd. Turneringen är i första hand en arena för de globala klubbarna, alltså de klubbar som har miljontals följare runt hela jordklotet som genererar betydligt högre kommersiella intäkter.

För ganska exakt fyra år sedan gjorde Cies Football Observatory en analys av tävlingsbalansen i Champions League*. Den pekade på en tydlig trend med en ökad förutsägbarhet i turneringen. Trenden kan rimligen förklaras med distributionen av resurser i den europeiska fotbollen.

De kommande två säsongerna var också extremt magra när det kommer till deltagande av klubbar utanför de fem största ligorna i Champions Leagues slutspelsträd. De senaste två upplagorna har den trenden brutits.

De portugisiska klubbarna har mer eller mindre alltid varit väletablerade och att de inte var representerade säsongen 2019-20 får snarare ses som ett undantag. Att AFC Ajax gjorde om bedriften från säsongen 2018-19 och gick vidare till slutspel också tre år senare är kanske inte heller någon stor överraskning. Sedan reformationen i början av 10-talet har Ajax resultat blivit bättre, vilket jag noterade i min förra spaning**.

RB FC Salzburgs och Club Brügges avancemang från sina respektive gruppspel 2021-22 respektive årets säsong är däremot två ”outliers”. Det händer inte särskilt ofta att klubbar med deras storlek i truppvärde (relativt CL konkurrenter) går vidare från ett gruppspel i Champions League.

Samtidigt är det inte särskilt förvånande att det just är de två klubbarna som utgör undantagen. Båda har under flera år stegvis ökat värdet på sina respektive trupper. De har dessutom haft en tydlig idé om hur denna tillväxt ska ske. Salzburg har sedan klubben lade om sin fotbollsstrategi 2012 ökat sitt truppvärde med i genomsnitt 20 procent per år och Brügge har haft en snarlik tillväxttakt under de senaste fem åren.

Kanske är det här trendbrottet en effekt av pandemin? Den har orsakat finansiella problem hos flera klubbar från de fem största ligorna som åren innan pandemin flög lite för nära solen.

Från säsongen 2024-25 förändras formatet i Champions League. Det ska bli intressant att se hur tävlingsbalansen utvecklar sig i turneringen.   

* https://www.football-observatory.com/IMG/sites/mr/mr42/en/

** https://osynligahanden.com/2022/12/23/fotbollsekonomin/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s