Hyllorna

Cies Football Observatory publicerade i veckan en intressant lista* över de 100 högst värderade u23 spelarna utanför de fem största ligorna. Värderingen är gjord av deras algoritm som är baserad på historiska spelarövergångar där man räknat ut sambandet mellan spelarnas egenskaper samt klubbars karakteristika och priset vid händelse av en övergång.

Om man kategoriserar data från listan så kan man få fram snarare en bild över värderingen av klubbarnas infrastruktur samt interna processer för utveckling och utbildning av fotbollsspelare. Man ser också att anfallare är den position som dominerar. Faktum är att hälften av alla transferutgifter i världen är på anfallare.

Det är till exempel väldigt imponerande att Ajax har fem spelare med på listan trots att man sedan förra sommaren hade sålt sex spelarkontrakt till big five ligaklubbar för närmare en kvarts miljard euro. Klubben är oerhört skicklig på att utveckla många spelare, hela tiden.

Det är inte särskilt överraskande att när man kategoriserar data efter vilka klubbar som de mest värdefulla spelarna representerar så finns det mesta värdet hos de som specialiserar sig på att utveckla värde. Ajax, Salzburg och Benfica har under de senaste fem åren sålt spelarkontrakt för totalt €1.7 miljarder med ett positivt transfernetto på närmare en miljard euro.

De tre klubbarna hör också till de utanför big five ligorna som är högst rankade baserat på Uefas koefficient. Inkomsterna från spelarövergångar bidrar i väldigt hög utsträckning till att hela tiden utveckla och förbättra kvaliteten på ledare, instruktörer, specialister och spelare.

20 högst rankade klubbarna utanför big five baserat på värde på u23 spelarna i respektive lag

När man kategoriserar listan efter vilka ligor spelarna representerar så finns mest värde och flest spelare i Nederländerna. Nästan var femte spelare på topp 100 listan finns i Eredivisie. Det totala värdet på de 100 spelarna uppgår till €1870 miljoner. €440 miljoner, närmare 25 procent finns i Nederländerna.

Skandinavien representeras av två klubbar, båda i den danska ligan. Två spelare i FC Köpenhamn och en i FC Midtjylland.

De 100 högst värderad u23 spelarna utanför big five ligorna, antal spelare per liga som de representerar.

För två månader sedan publicerade Uefa sin årliga Club Licensing Benchmarking Report**. I den finns det bland annat information om hur stora utgifterna är på personalkostnader i de europeiska ligorna. Intressant nog fanns också en nedbrytning mellan spelare och övrig personal för utvalda ligor.

En spaning är att sambandet mellan utgifterna på övrig personal och Uefa ranking är starkare än det mellan utgifter på spelarlöner och Uefa ranking. På liganivå. Klubbarna i Eredivisie har störst utgifter på övrig personal bland ligorna utanför big five. Mästarklass utanför sidlinjerna.

Eredivisie klubbarnas utgifter på spelarlöner är hälften så stora som de turkiska klubbarnas dito. De turkiska klubbarna är kända för att rekrytera spelare från det som så populärt i Sverige kallas för – den högre hyllan. Trots det vinner de turkiska klubbarna betydligt färre Uefa koefficientpoäng. Man skulle kunna argumentera för att de nederländska klubbarna istället använder sina resurser till att bygga hyllor.

Enligt salarysport.com*** betalar AFC Ajax cirka 30 procent av sina spelarlöner till klubbens u21 spelare. Under nuvarande säsong har u21 spelarna fått ca 15 procent av speltiden (transfermarkt.com). Medianlönen för Ajax 19 åringar är något högre än medianlönen 21 åringarna. Det kan sättas i perspektiv med att alla fem spelare som representerar Ajax på Cies Football Observatorys lista är mellan 20 och 23 år gamla.

Investeringen i de yngres ersättning ökar rimligen tröskeln för rikare klubbar att köpa dessa tidigt på spekulation. Priset blir för högt. Talangerna får bidra till lagets prestationer och kan sedan gå vidare till större ligor när värderingen har blivit högre.

————————

*https://www.football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2022/wp416/en/

**https://www.uefa.com/returntoplay/news/027e-1747598eeb3b-436611261ff3-1000–how-european-football-has-emerged-from-the-pandemic-detailed/

***https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4399518

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s