La Liga vs Premier League

The Guardian uppmärksammar faktumet att Premier League nästa vår kommer att drabbas av en brittisk skattehöjning för utvalda målgrupper till 50%.

I kombination med den kraftigt försvagade brittiska valutan kommer det rimligtvis att få konsekvenser och vi bör kunna skönja en viss framtida omdistribution av talang i fotbollseuropa. Även om det brittiska pundet förmodligen förr eller senare till en viss del kommer att återhämta sig.

Spanien och La Liga målas av många upp som en vinnare. Jag vet inte jag, i den nuvarande europeiska strukturen ser jag fortfarande Bundesliga som något av en björn som sakta håller på att vakna ur sitt ide.

Tittar vi på Football Money League (de till omsättning 20 största klubbarna i Europa) finns endast två spanska klubbar representerade. Huvudanledningen till det är att La Liga snart är den enda bland ”big5” ligorna där TV-rättigheterna säljs individuellt av klubbarna. Italien går nästa höst över till den centrala modellen.

Två saker:
All talang i samband med en omdistribution kommer inte att kunna rymmas hos Barcelona och Real Madrid. Det är mycket tveksamt ifall övriga spanska klubbar, skattefördelar till trots kan konkurrera om ”extraordinär” talang. Vi får ju trots allt inte glömma bort Premier Leagues stora försprång på intäktssidan.
Den rekryterade talang som kommer att rymmas hos Barcelona och Real Madrid kommer sannolikt vara tillräcklig för att försämra tävlingsbalansen i La Liga än mer. Och i de flesta av de matcher som de båda storklubbarna med supertalangen varje säsong kommer att spela, kommer det att på förhand inte att finnas en tillräcklig osäkerhet för slutresultatet, för att kunna göra produkten ”La Liga” till den bästa i Europa.

Men jag tror att La Liga som omfattas av skattenivåer på 24%, skulle kunna utnyttja den uppkomna skattesituationen i England genom att gå över till en kollektiv försäljning av TV rättigheter med en viss solidaritet i fördelningen. Men eftersom de fulla effekterna sannolikt skulle skönjas först på lite längre sikt kommer en sådan strukturförändring aldrig att inträffa.

Istället talar presidenten i Real Madrid om nästa steg, ett bildande av European Super League.
Och för tillfället förefaller en sådan modell kanske mest angelägen för just Real och Barca.
Vi kan ju bara fantisera om de TV pengar som en liga innehållande 20 klubbar med den absolut största talangen i sina trupper kan generera. Vi pratar om 380 matcher per säsong.

Och ur ett europeiskt ”competitive balance” perspektiv är det här mycket möjligt den bästa lösningen – att lyfta bort de klubbar som vuxit sig för stora i sina respektive ligor.

Från ett konsumentperspektiv så innebär det att jag och många andra TV tittare kommer att få en än mer kvalitativ produkt där de bästa spelarna på heltid ställs mot varandra.

Det som talar emot är givetvis tradition. Den nuvarande modellen är mycket starkt rotad och det finns bland annat en lokal rivalitet som sätts på spel. Å andra sidan håller de största klubbvarumärkena i Europa att sakta men säkert växa sig alldeles för starka för att den nuvarande modellen ska kunna leva i all evighet.

Vilka faktorer utlöste denna koncentration av talang?
– TV boomen där vi fick en än mer tydlig distribution av resureser till marknader med demografiska fördelar.
– Champions League formatet. UEFA:s egna produkt har haft en stor inverkan till omdistributionen och koncentrationen av talang I Europa.
– Bosmandomen. Den friare rörligheten för spalare har påskyndat en process som ändock hade fortgått.

Jag är dock lite nyfiken över hur man ska hantera skattemässiga differenser mellan klubbarna i en och samma liga.

8 reaktioner till “La Liga vs Premier League

 1. OH
  Först och främst vill jag tacka för en fantastisk blogg. Dock tror jag att du vid det här laget borde drabbats av en kuslig insikt. Nämligen att fotbollsekonomi inte följer vanliga företagsekonomiska lagar…Fotbollsekonomi baseras på drömmar. 😉 Håkan

  Gilla

 2. Bara för några månader sedan hade jag skrattat bort alla ”Super Pan-European League”-modeller. Just pga traditionens makt.

  Men vid närmare eftertanke så inser jag att det kommer att bli så, förr eller senare.

  Å varför inte?
  Hur många i England skulle egentligen bli ledsna om United och Chelsea inte spelade i PL? Knappast supportrarna till Birmingham och liknande ”halvstora” klubbar som åker upp och ner mellan ligorna – men som om United och ett par till lämnade PL skulle få chansen i högsta divisionen.

  Å andra sidan: vad händer med tv-pengarna för PL om de riktigt stora elefanterna försvinner?

  von_oben

  Gilla

 3. Instämmer! Vilken bra blogg! Fick tips om den häromdagen.
  Tror också att det av ekonomiska skäl blir en europeisk superliga om cirka 5-10 år. Traditionens makt? Inte så stor som man tror. Titta på Köpenhamn där nybildade FCK har störst publik i sin liga (och är enda just nu tänkbara kandidat till en Superliga (om man tar in uppåt 30 lag och organiserar den enligt NHL-modell).
  Skatteskillnader? Ganska stora mellan USA och Canada men går att hantera i NHL. Dessutom kommer skatteskillnaderna inom EU att utjämnas med automatik.

  Gilla

 4. Ha!

  Klubbarnas identitet är så intimt sammanknippade med att man vinner matcher varje vecka, varför skulle man då riskera att komma sist i en supder-duper europaliga?

  Den ekonomiska drivkraften kan möjligtvis (delvis) driva Man utd och liverpool, men vilka andra klubbar i Europa skulle motiveras av pengar?

  Ägarna i dessa klubbar är allt annat än populära i sina egna led kanske man också bör påpeka.

  För en storklubb i en av Europas större länder är nuvarande situation optimal, man har en dominerande ställning i en stor men geografisk avgränsad marknad samtidigt som man kan utnyttja det för att få ett försprång gentemot klubbar från mindre marknader i Europa. Dominerar man hemma, dominerar man i Europa. Man har idag ett geografiskt oligopol, varför byta ut det mot en situation som innebär ett steg mot större konkurrens?

  Att man sen vapenskramlar med en massa hot om ditten och datten ska tas för vad det är, skitsnack.

  Mina herrar och damer, det blir nyttomaximering även i framtiden…

  Gilla

 5. Så är det givetvis. Från att regelbundet vinna titlar till att sällan vinna titlar är ett steg som få kan tänkas ta.

  Det ska till mkt starka incitamenenten. Men kan man verkligen skapa så alla blir nöjda?

  Men att bli alltför överlägsna på sin lokala marknad kan samtidigt vara ett steg till långsiktigt förfall.

  Någonting kommer dock att hända tror jag, och regleringar som varit uppe för diskussion blir som sagt omöjliga att koordinera och administerara för hela Europa.

  Mindre regionala ”mini-superligor”?
  jag vet inte.

  Gilla

 6. De klubbar/ligor som har incitament att skapa större ligor är just de små där hemmamarknaden är för liten för att konkurrera mot det stora ligorna. Just det låg bakom den s.k. ”atlantligan” och den ständigt aktuella PL-flytten för Celtic/Rangers. Är det bara jag eller dyker de här frågorna upp vid varje lågkonjunktur?

  Men även där tror jag att drivkraften att vara störst i sin lilla ankdamm är större än att maximera den ekonomiska potentialen. T.ex kommer drivkraften för Celtic/Rangers alltid att vara att komma före den andre, oavsett liga. Nyckeln ligger i vilken drivkraft det är som driver klubbarna. Det är i de flesta fall s.k. nyttomaximering. Men vad för typ av nytta?

  T.ex. skulle Trelleborg vilja komma femma i en dålig allsvenska eller skulle de kunna tänka sig att riskera att komma sist i en mycket bättre allsvenska?

  Jag är helt övertygad om att givet att klubben inte är vinstmaximerande att den bara bryr sig om sin förväntade rangordning i förhållande till andra klubbar. Att komma sist i världens bästa liga är helt inte tillräckligt intressant för en supporter. Följden av detta innebär att argument om att omfördela resurserna i allsvenskan kommer att leda till en bättre allsvenska inte kommer att bita på de som kommer att förlora sin nuvarande rangordning.

  Gilla

 7. FCK är knappast en kandidat till något Super League, vilket trams. Tror dessutom inte att det är aktuellt än på ett tag då några av de starkaste varumärkena fortfarande lever på den lokala rivaliteten, främst premier League, men äver Serie A.

  Däremot ligger det nog nära tillhand med en European Mediocre League, eller Atlatic League som den även kallades.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s