Gapet – hur stort blir det egentligen?

Ett år kvar. Sedan träder ett nytt TV avtal i kraft. Det har skrivits spaltmeter om det. Vi har kunnat läsa om en maktkamp om distributionen av pengarna. Jag personligen har skrivit om hur de nya pengarna kan komma att påverka utvecklingen av spelarlönerna i allsvenskan, eller snarare framför allt – när det kan förväntas påverka spelarlönerna.

Vi har också kunnat läsa om det växande gapet mellan divisionerna. Framför allt har vi kunnat läsa om att man absolut inte får degraderas från allsvenskan 2019. Här håller jag inte med och har själv skrivit en text i ämnet. Givet att dagens fördelningsprinciper får råda också från 2020 och framåt så kommer de degraderade klubbarna från allsvenskan 2019 att få en fallskärm som de aldrig tidigare aldrig har skådat och troligen aldrig kommer att få se igen.

Jag menar att det är ett utmärkt tillfälle för de mindre klubbarna att – istället för en riskabel kapprustning under 2019 – utveckla sina respektive organisationer och skapa sig bättre förutsättningar för att bland annat kunna växa i form av andra intäkter än de som kommer från centralt håll. På så sätt kan man få hävstång på det nya TV avtalet, genom att göra sig mer konkurrenskraftig på sikt.

Så hur mycket handlar det om i nominella pengar?

Jag tittade efter på fogis.se och den årliga analysen av klubbarnas ekonomier. Den senaste från 2017 och hittade hur mycket som betalades ut till klubbarna för sändningsrättigheter. Totalt 212 miljoner kronor, 159 miljoner (75%) till de allsvenska klubbarna och 53 miljoner (25%) till klubbarna i superettan.

Sedan använde jag fördelningsprinciperna som fastställdes inom SEF inför 2015*.

Med antaganden om att 2019 års ersättning är på någorlunda samma nivå som 2017 och att den nya TV avtalet uppgår till ett värde av 2.4 gånger det utgående får man fram nedan tabell (figur 1).

Enligt den nu rådande fördelningsregimen skulle alltså de klubbar som ramlar ur allsvenskan 2019 – givet att de inte rasar ihop sportsligt totalt – få mer TV pengar i Superettan 2020.

De klubbar som degraderas från allsvenskan 2020 kommer däremot att straffas mycket hårdare. Gapet mellan divisionerna kommer att öka, förstås. Däremot är gapet mellan den absoluta toppen av Superettan och den nedre halvan av allsvenskan betydligt mindre än vad gapet mellan den nedre halvan av allsvenskan och den absoluta toppen av allsvenskan.

Utöver pengar från sändingsrättigheter tillkommer pengar från det spelavtal som SEF har tecknat med Kindred Group och som också kommer att gälla från 1:a januari 2020. Det avtalet är värt 150 miljoner kronor per år jämfört med 90 miljoner som det nuvarande avtalet med Svenska Spel ger.

Givet att dessa pengar fördelas enligt samma princip, så kommer det med andra ord ännu mer pengaregn till de klubbar som degraderas från allsvenskan 2019. Och alla andra klubbar också, förstås (figur 2).

Jag är dock osäker på hur avbränningen på spelavtalet ser ut. Till exempel så finns det en europabonus idag, till de klubbar som representerar i Europaspelet**.

* http://www.svenskelitfotboll.se/app/uploads/2014/12/F%C3%B6rdelningsprinciper-inom-SEF-fr-o-m-2015.pdf

**http://www.svenskelitfotboll.se/mer-pengar-i-svenska-spels-europabonus-nasta-ar/

sefdistrib
Figur 1
tv_spel
Figur 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s